Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare har varnat för Quicks farlighet och hög återfallsrisk under 40 år

Annons

”Risken för återfall i våld utanför institution bedöms som hög. Med avseende på hur allvarligt våld som avses skulle även en tämligen låg återfallsrisk vara att betrakta som mycket allvarlig. I detta fall är dock även återfallsrisken hög, vilket medför att även de minsta möjligheter att iscensätta något innebär en risk.”

Citat ur dom i Länsrätten 2 oktober. Det rör Sture Bergwall, känd som Thomas Quick. Domen är den senaste i en rad återkommande beslut som krävs för förlängning av den slutna vård Bergwall dömdes till 1991.
Beslutet i länsrätten är det senaste i en rad yttranden om Bergwalls mentala hälsa sedan 1966. Då anmälde en yngre elev vid Hälsinggårdsskolan att han gjort ”närmanden”. Bergwall hade sedan 14 års ålder haft ”svårt att behärska sexuella impulser” mot yngre pojkar.

”Djupt störd”

Han återföll i nya sexövergrepp 1967 då han lurat ner pojkar i Handelsbankens källare och där förgripit sig på dem.
Samma höst tvingades han sluta på Fjällstedtska skolan i Uppsala på grund av missbruk, hög frånvaro och ”upprepade försök till sexuell kontakt med skolkamrater”. Han las in på Ulleråkers mentalsjukhus där läkaren Erik Brunnander skriver:
”Han hade i alkoholpåverkat tillstånd svårt att kontrollera sina impulser. Bergwall är mycket naiv och hans personlighetsutveckling är djupt störd.”
Han skrevs ut sista januari 1968. Två dagar senare börjande Bergwall arbeta som vårdbiträde på Falu lasarett.
Det slutade med att han greps efter en serie om fyra våldtäktsöverfall på småpojkar under 1969. Det första på en nioåring i mars. Det sista i oktober då Bergwall grovt förgrep sig på en inlagd nioåring som våldtogs och ströps medvetslös i en sjuksal.
I personutredning berättade 19-åringen hur han ”känt sina sexuella böjelser för mindre pojkar besvärande och under hösten 1969 t o m övermäktiga”.

”Utomordentligt farlig”

19-åringen dömdes till sluten vård sedan läkarna Otto Brundin och Yngve Holmstedt konstaterat att han led av ”en höggradig sexuell perversion av typen pedofilia cum sadismus” och var ”inte bara farlig utan under vissa omständigheter utomordentligt farlig”.
Under försöksutskrivning 1974 knivskar Bergwall svårt en tillfällig bekant i Uppsala. Då han var dömd till sluten vård meddelades åtalsunderlåtelse för försök till dråp. I beslutet citeras chefsöverläkaren i Säter, Margareta Walinder:
”Enligt Walinder får man räkna med sluten vård för en avsevärd tid framåt på grund av brottets natur och dess samband med Bergwalls grava psykiska abnormitet.”
Under ny försöksutskrivning hösten 1974 försökte Bergwall begå självmord. I ett beslagtaget brev från samma tid berättar han om planer att mörda en namngiven person. 1977 skrevs han ut.

Upprepningsrisk

I december 1990 greps Bergwall sedan han och en 18-årig medbrottsling tagit en bankmannafamilj som gisslan och på så sätt rånat banken. Han erkände då att han stulit 145 000 från sin arbetsplats på Bingoalliansen och sedan påstått sig ha blivit rånad. Han dömdes för grovt rån och grov stöld till ny sluten vård.
Inför domen gjorde chefsöverläkaren, Göran Fransson, en så kallad p7-undersökning och noterar i den:
”Det brott han tidigare dömts för visar dock tecken till en grav sexuell perversion där upprepningsrisken vanligtvis är betydande varför det förefaller anmärkningsvärt att han inte åtalats på nytt för liknande brott”.

”Allvarlig störning”

Den rättspsykiatriska undersökningen ledd av Marianne Kristiansson gav stöd åt Franssons oro:
”Personlighetsstörning med personlighetsorganisation på borderlinenivå i kombination med allvarlig impulskontrollstörning och sexuellt perverterat beteende med sadomasochistiska drag. - Men när ångesten blir för stark ökar risken för regression till ett mer primitivt förhållningssätt på borderlinenivå med aggressivt och sexuellt utagerande till följd, vilket innebär betydande farlighet”.
Det här är utlåtanden som gjorts av expertis som behandlat Sture Bergwall innan han erkänt ett enda av de mord han senare dömts för.

”Kriminell profil”

1993 kontaktade Bergwall själv polis och började erkänna flera mord. Sveriges då främste expert i rättspsykiatri, Lars Lidberg, skrev följande omdömen i ett yttrande 1994:
”TQ uppfyller en sådan kriminell profil att han mycket väl kan ha utfört de sexuella övergrepp med dödlig utgång det här är frågan om och vilka han också har erkänt. Min bedömning är att TQ företer en tidig psykosexuell störning med fixering kring sexuella övergrepp mot barn. - Min uppfattning är, som tidigare, att TQ gjort sig skyldig till de pojkmord, vilka han i förhör erkänt. Det finns inget som tyder på att han konfabulerar, överdriver, vill göra sig märkvärdig eller imponera genom att berätta vad han varit med om.”

”Samstämmighet”

I april 1997 skrev chefsöverläkaren Erik Kall vid Säters sjukhus en sammanfattning av Bergwalls historia och tillstånd:
”Har i flera omgångar varit massivt hjälpsökande och uppsökt psykiatrisk kontakt utan att de bakomliggande faktorerna kunnat avtäckas. Vid en värdering idag ses således vid en tidig tidpunkt en grav personlighetsstörning och i tidig ålder även mordförsök som kunde föranlett att pat vid en långt tidigare tidpunkt hade fått adekvat hjälp för sina problem. Vid genomgång av pats anamnes (sjukdomshistoria, reds. anm.) är det enligt min bedömning full samstämmighet mellan de gärningar pat nu tillstår och den tidigare symtombilden.”
Det för tillbaka till Länsrättens dom från 2 oktober 2008 som citeras i inledningen och mynnar ut i att vården ska fortsätta


GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons