Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets budget kommer inte att hålla

Annons

Det behövs en plan B, landstingets budget kommer inte att hålla. Det anser oppositionen som vill se över investeringarna. Kommer de 800 miljoner som ska satsas i Falu lasarett att öka antal operationer, undrade Göran Eng-ström, c, medan Ingalill Persson, s, betonade att kvinnoklinikens lokaler är så undermåliga att barnens hälsa kan riskeras om inget görs.

Landstingets ekonomiska läge kan förvärras i takt med finanskrisen. Det blir allt svårare att lita till prognoserna som ligger till grund för budgeten. Så långt var de flesta överens under gårdagens budgetdebatt. Men oppositionen vill gå längre än s, v och mp och lägga sparkrav på all verksamhet i landstinget, inte bara vården. Det vore klädsamt om även kulturen bidrog, tyckte flera. Investeringarna, framförallt i Falu lasarett, måste också ses över, menar de.

Driftskostnader

- Landstingets planerade investeringar uppgår till cirka 1,4 miljarder 2009-2012. Det leder till ökade driftskostnader på runt 40 miljoner om året, sade Jan Wiklund, m.
Elisabeth Lindén-Brandt, c, tyckte också att Alf Johansson, s, landstingsstyrelsens ordförande, och övriga i majoriteten ska ta sitt ansvar och peka ut de besparingar som krävs och inte överlåta ansvaret till verksamheten.

Nedläggningar

När Alf Johansson,s, inledde på förmiddagen flaggade han för att det kunde bli strukturförändringar det vill säga nedläggning av verksamheter om finanskrisen fördjupas. Framåt eftermiddagen var han mer optimistisk.
- Jag har precis fått signaler från regeringens ekonomiske talesman att de kommer med stimulanspaket om läget förvärras. Och jag litar mer på honom är på regeringen.
Hälso- och sjukvården som har en budget på runt sex miljarder ska minska kostnaderna med runt 220 miljoner. Runt hälften är åtgärder som redan spikats som att minska antal stafetter och inte tillsätta alla vakanta tjänster, berättar han.
- Resten - runt 120 miljoner - ska verksamheten och landstingsdirektören peka ut. Det är inga orimliga sparkrav på en så stor budget. I dag ligger kostnadsökningarna i landstinget på 6-7 procent och de måste ner till under tre procent.
S, v och mp fick gehör för sin budget för 2009 efter tre voteringar som slutade 42-41.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Mer läsning

Annons