Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Lindström är föreslagen till partistyrelsen

Annons

Vänsterpartiet kongressar i Norrköping 6 - 8 juni.
Partidistriktet i Dalarna skickar 12 delegater.
Leif Lindström, stridbar vänsterpartist i Borlänge, är nominerad till partistyrelsen.
– Det är en utmaning som jag är beredd att ta, säger han.

Vänsterpartiet i Dalarna har märkt ett ökat intresse för sin politik. På kort tid har Dalarna poppat upp till att vara partiets fjärde starkaste medlemsfäste. Större är bara Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrbotten. Framgångarna märks på kongressen i Norrköping dit vänsterpartiet i Dalarna skickar hela tolv delegater. Vilket är rekord.
– Det framförallt i Falun som vi märkt en stark medlemstillströmning, säger Krister Andersson, distriktsordförande.
Till kongressen har sällskapet från Dlarna med sig 10 motioner. Flitigaste motionsskrivare är Inger Tångfält - fem motioner med socialt patos som understödsbelopp till barn, studiestöd för barn på sommarlovet, respit för personer som har försörjningsstöd med skuldbetalningar.
– Från medlemmarna i Falun finns en kollektiv motion om en förenklad version av partiprogrammet, säger Krister Andersson. Det finns ett behov bland medlemmarna på fältet efter det. Några rader som lätt visar vad partiet står för och som kan delas ut.
Ingen av delegaterna tror att vänsterpartiet likt miljöpartiet kommer att slakta heliga kor på kongressen. Nejet till EU liksom kravet på sex timmars arbetsdag överlever.
– Det är åsikter som är väl förankrade i vänsterrörelsen, säger Krister Andersson.
Frågor som kommer att debatteras lite extra är etanol som drivmedel i fordon, kravet på folkomröstning om det nya EU-fördraget och hyresgäströrelsens kamp för att hindra utförsäljningen av allmännyttan.
En som reser till kongressen med extra intresse är Leif Lindström från Borlänge. Han är föreslagen till partistyrelsen som väljs under kongressen.
– Jag känner mig hedrad, säger han. Det ska bli roligt att arbeta med vänsterfrågor också nationellt.
Solbritt Andersson, Hedemora, är nominerad till valberedningen.
De som åker till Norrköping förutom de åtta på bilden intill är Mia Jäverling, Borlänge, Lena Högberg, Ludvika, Christine Löfstrand, Malung och Roland Nilsson från Smedjebacken.
– Representationen är som alltid fifty-fifty, säger Krister Andersson. Varannan damernas håller vi stenhårt på.

HANS DAHLQVIST


Mer läsning

Annons