Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Sacredéus vill ha svar från Sven Otto Littorin om skadestånd

/

Annons

Med anledning av Dala-Demokratens artikel om att björnbitne Johnny Smedberg fått avslag på sitt skadeståndskrav kräver Lennart Sacrédeus (kd) svar av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) i Sveriges riksdag på en del frågor.

Sacrédeus kräver besked om vilka åtgärder som kommer att vidtas inom arbetsmiljöområdet för de som angrips och skadas av vilt i sin yrkesutövning.
”Att ha björn och varg som rör sig på ”arbetsplatsen” är en verklighet få av oss skulle finna behaglig. I takt med att antalet vilt ökar och även vargen etablerar sig i vårt land, innebär det att arbetsmiljön förändras för vissa yrkesgrupper.
Berörda myndigheter måste nu agera utifrån denna nya verklighet”, skriver Lennart Sacrédeus.

Fler fall

Dala-Demokraten har rapporterat att skogsarbetaren i fråga fick 9 000 kronor i ersättning för utlägg han gjort. Om han vill ha mer i ersättning måste han ha läkarintyg och annan bevisning som styrker inkomstbortfall. När han yrkat på skadestånd av staten har han fått avslag på detta.
- Jag håller med den drabbade att svenska staten, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Dalarnas län måste ta ansvar när vi som politiker bestämt hur rovdjursstammen ska se ut och utvecklas. Med en stor viltstam av rovdjur får vi dessvärre räkna med fler händelser som denna, vilket kan drabba både de som arbetar i skogen, jägare och andra som gärna vistas ute i skog och mark, säger Lennart Sacrédeus.

Mer läsning

Annons