Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika/Smedjebacken skapat första stödchatten i landet för unga kvinnor

Annons

Tjejjouren i Ludvika och Smedjebacken har beviljats 890 000 kronor från Allmänna Arvsfonden för att samarbeta med tjejjourerna i Borlänge, Falun och Fagersta.

Genom en gemensam mötesplats för tjejjourerna på internet vill man sprida kunskap och engagera unga tjejer i kvinnofrågor. Men framförallt försöka förebygga att tjejer inte far illa genom att fånga upp dem i tid. Helst redan efter första slaget.
- Detta känns kanonbra. Behovet av tjejjourer är stort över hela landet, säger Pernilla Johansson för tjejjouren Ludvika-Smedjebacken.

Först i landet

- Tjejjourerna måste bli mer tillgängliga där ungdomarna finns i dag - på internet. Tjejjouren.se ska bli en gemensam samlingsplats för tjejjourerna i Ludvika-Smedjebacken, Borlänge, Falun och Fagersta dit man vänder sig och sedan klickar vidare till sin lokala jour.
Som första jour i landet har Ludvika-Smedjebackens tjejjour 2007 skapat en stödchat, webbplatsen tjejjouren.se Där ges unga kvinnor möjlighet att anonymt chatta och mejla med utbildade jourtjejer. Samtalsämnen är från osäkerhet och kärleksproblem till våld, övergrepp och självskadebeteende. En arena för ungdomar som behöver någon att prata med.
- Nu sprider vi alltså konceptet om en webbaserad tjejjour till andra kommuner.
Borlänge, Falun och Fagersta står först på tur med att få utvecklade lokala hemsidor med liknande funktioner som finns på tjejjouren.se i dag, säger Pernilla Johansson.
- Vi strävar efter att tjejer ska kunna komma i kontakt med en tjejjour oavsett vilken kommun man bor i.
Förhoppningen är att vi tillsammans kan hjälpas åt att finnas för tjejer och unga kvinnor över hela Dalarna.

Utbildar stödtjejer

Tjejjouren.se fungerar som en första kontakt där jourtjejer hjälper stödsökande vidare till andra verksamheter som ungdomsmottagning och socialtjänst.
Eldsjälarna i tjejjourerna arbetar till största delen ideellt. Det ordnas utbildningar för nya jourtjejer.
- Är man intresserad av att vara med och utveckla tjejjourerna kan man höra av sig, säger Pernilla Johansson.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons