Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabo nöjer sig inte med församlingens avslag

Annons

En Ludvikabo nekades av Ludvika församlingen i våras en gravöppning av en jordbegravd anhörig.
Gravöppningen begärd för att Ludvikabon ska bli övertygad om att man på kyrkogården inte håller på med hemska ofoget att krossa kistlock för snabbare förmultning, som förekom i TV-programmet ”Uppdrag granskning”.
Länsstyrelsen vidtog ingen ändring av församlingens avslag.
Önskan om gravöppningen är nu lämnad till länsrättens prövning.

Ludvikabon har tagit del av Ludvika församlings motivering att återfyllning av en grav visst sker pietetsfullt och att grifte-frid därefter råder. Men hon förstår ändå inte varför en enskild människa inte kan få ”kontrollera”. Hon skriver:
- Det torde vara positivt för församlingen att kunna visa att återfyllningen av gravar sker på den sätt som hävdas. Därför ber jag nu om ändring av kyrkogårds- och fastighetsnämndens beslut i frågan om tillstånd att öppna grav ..... .
Ludvikabon uppfattar att svaret hon fick i våras från församlingen, på vilket sätt man lugnt och värdigt återfyller gravar, till största delen behandlar arbetssäkerheten för kyrkogårdsarbetare.

Bekostar själv

Hon misstänker ingen enskild person. Men arbetsledare, hävdar hon efter att ha sett TV-programmet ”Uppdrag granskning”, vet tydligen inte alltid vad kyrkogårsarbetarna gör då denne inte är närvarande.
- Jag bekostar grävningen om ingen åverkan gjorts på min mammas kista. Så vari ligger problemet, undrar Ludvikabon som förtydligar att hon bara vill se om kistlocket är intakt. Inte öppna kistan. Inte röra stoftet eller flytta något.
- Innebär gravrätten endast rätten att få ligga där?

Grävande reportrar

Länsstyrelsen hänvisade i sitt svar att inte pröva ärendet till att frågor rörande gravöppning inte finns reglerat i begravningslagen. Nu har länsrätten frågan på sitt bord.
- Min undran är hur en enskild samhällsmedborgare då ska göra för att få sin sak prövad? Vilka möjligheter har den enskilda människan att ”kontrollera” myndigheter av skilda slag?
- Är det enbart genom användande av dolda kameror och grävande reportrar vi ska kunna få fram hur det arbetas inom olika verksamheter?
- Det kanske inte finns någon tillsynsmyndighet för Svenska kyrkan, men någonstans bör ansvaret ändå ligga.
BOO ERICSSON
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons