Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många hushåll bllev utan ström"

Annons

Vintern slog till med full kraft mot stora delar av länet.
På sina håll föll det upp till 50 centimeter tung snö under lördagsdygnet.
Mest drabbat verkar Vansbro, Rättvik, Leksand, Mora och Orsa kommuner blivit när snöfyllda träd orsakat många och långa strömavbrott.

– De hade sagt att det skulle komma mellan 10 till 15 centimeter snö i Dalarna, men det här blev annat, säger Anders Perols, platschef vid Peab som ansvarar för vägunderhållet i Västerdalarna.
På lördagen fick man kalla in extrapersonal för att klara av plogningen av vägarna. Han uppskattar att det på vissa områden i Vansbro kommun föll det upp till en halv meter snö.
– Nu är vägarna farbara, men det återstår mycket skog att ta rätt på runt vägarna, säger Anders Perols.
För Fortum började problemen redan tidigt på lördagsmorgonen, då många träd lagt sig över ledningarna. Personalen har verkligen jobbat för högtryck. På många platser i Vansbro, Leksand, Rättvik Mora och Orsa kommuner har man varit utan ström både under lördagen och söndagen.
I Leksand har även många byar saknat vatten. Nedfallna träd har även ställt till det för tågtrafiken. Mellan Borlänge och Malung har det varit helt stopp fram till och med i går klockan 13.00.
Runt om i Vansbro kommun har den tunga blötsnön inte varit nådig mot villaägare. I många trädgårdar har träd och buskar knäckts eller lagt sig för snön.
Trots snökaoset inträffade inga allvarligare trafikolyckor.
– På lördagen var det inte många bilar som syntes ute på vägarna och det hade ju sin naturliga förklaring, säger Anders Perols.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se


Mer läsning

Annons