Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melissa levde lumparliv en helg

Annons

"Höger hand bakom ryggen, sträckta ben, raka knän. Bra Morales." Patrik Warström instruerar Melissa Morales när hon firar sig ner längs berget. Hon var en av 63 som levde lumparliv i helgen.
- Jag vill gärna göra lumpen. Men det visste jag redan innan den här kursen.

Det var Melissa Morales morfar som tipsade henne om helgens kurs.
-- Han är med i hemvärnet.
Det här med givakt och manöver är inget nytt för henne.
-- Min pappa har varit FN-soldat så det har blivit mycket prat om sådana saker hemma.
Många spännande berättelser som gjort henne nyfiken, betonar hon.
Övningarna vid bergsbranterna vid Lugnets hoppbacke i Falun var en station av fyra där deltagarna fick en chans att testa livet i lumpen.
-- Först var det läskigt men när jag väl fick in tekniken var det jätteroligt. Det gick ännu bättre i 25-metersbacken, berättar Melissa Morales.
Patrik Warström som är utbildningschef i Dalregementsgruppen uppmanar henne att trycka fötterna mot berget i sittande position, stanna upp och känna efter att hon sitter stadigt.
Han berättar att hemvärnet i Dalarna består av cirka 1300 personer och tillägger att medelåldern är cirka 35 år. Det är inte längre medelålders män som söker sig till hemvärnet, många är i 20-årsåldern, betonar han.
I dag gör runt 5000 unga lumpen mot runt 40000 tidigare. Varför ragga folk när så många ändå måste sållas bort, undrar jag.
-- Det är viktigt att få med killar och tjejer från Dalarna i försvaret. Annars får vi inte ett bra hemvärn eftersom kravet för att få bil en stridande hemvärnssoldat är minst 85 dagars värnplikt, berättar han.
Helgens kurs som Dalregementsgruppen ansvarade för pågick fredag-söndag. Syftet var dels att informera om försvaret men också visa att det går att göra farliga sker på ett säkert sätt, betonar Patrik Warström.
-- Och ge unga en chans att testa sina gränser.
Det är flera som svarar ja när jag frågar om någon är höjdrädd.
-- Ja, men jag tänker göra det här ändå, säger Eric Lindqvist innan han firar sig ner över branten.
Nästa station är Jämmerdalens skjutbana mellan Sundborn och Falun.
"Ladda. Eld. Patron ur." Robert Hedenskog som är hemvärnsungdomsledare håller i övningen. Det låter mer som smattret i en popkornskastrull än som skott från ett 20-tal gevär när gruppen fyrar av. De använder samma sorts gevär som i skidskyttetävlingar, berättar Hedenskog.
-- Bra skjutet, hade det varit skidskytte hade måltavlan ramlat ner, säger han Victor Wels och Mattias Varedian som hör till dem som skjuter mitt i prick.
-- Helt otroligt, jag som aldrig skjutit förut, säger Mattias Varedian.
Lite längre upp skogen gör en grupp sjukvårdstjänst.
"Säkra. Lyft." Robin Kristiansen som föreställer sjuk i den här övningen ligger på en bår med händerna under huvudet och tittar upp mot himlen. Jon Lundin, Oskar Magnusson, Viktor Persson och Fredrik Funk bär båren.
En fjärde övning var information om försvaret. Att sova i 20-mannatält och laga mat på spritkök ingick också i kursen som fortsätter med steg två och tre i höst och i vinter.
-- I höst blir det överlevnadsutbildning, till exempel göra upp eld, bygga vindskydd och lära sig göra tallbarrste, berättar Peter van Reenen, kapten och övningsledare.
Han hoppas att alla som gått kursen och som vill fortsätta får chans att gå den värnpliktsutbildning som Dalregementet hade 2006 och 2007.
-- Den föll väldigt väl ut. De flesta är aktiva soldater i Dalarnas hemvärnsförband. I år blir det ingen sådan utbildning. Försvaret har stora sparkrav men jag hoppas ändå.


KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons