Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men fortfarande smittas länsborna mer än andra

Annons

Dalarna har tidigare utpekats som ett län där klamydian breder ut sig rejält.
Men nu verkar det ha vänt. Färre fall av klamydia anmäldes första halvåret i år än i fjol.

Hösten 2006 upptäcktes en ny sorts klamydia. Dalarna och en del andra län införde år 2007 nya testmetoder för att fånga upp denna nya variant. Det fick klamydiastatistiken att gå upp kraftigt, eftersom man då fångade upp fall man tidigare missat. Här i Dalarna visade det sig att 65-70 procent av alla drabbade led av den muterade varianten - att jämföra med en femtedel i övriga Sverige.

504 färre fall

Men nu minskar antalet drabbade. På riksnivå, men än mer här. Enligt färska siffror från Smittskyddsinstitutet anmäldes 1327 fall av klamydia i Dalarna första halvåret 2007. Under samma period i år anmäldes bara 823 fall.
- En förklaring är att vi nu kan diagnosticera mutanten och smittspåra den, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.
Han berättar att det tidigare var så att en del sökte vård och misstänkte klamydia men att testerna inte hittade något. För varje klamydiadrabbad som inte upptäcks, räknar man med minst tre till.

Ändå mest i Dalarna

Nu behandlas alltså fler, och fallen blir färre.
- Det är en faktisk minskning, men jag tror inte att det beror på ändrat beteende så det är ändå mycket kvar att jobba med: information och så, säger Anders Lindblom.
Fortfarande är ändå klamydia vanligare hos dalfolket än hos några andra svenskar. Endast gotlänningarna har fler fall per person men antalet invånare är så lågt där att det inte är riktigt jämförbart.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons