Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Men personalen sliter hårt”

/
  • -- Jag har fött fyra barn på BB i Mora och alltid blivit mycket bra omhändertagen, säger Jennifer Haglind. FOTO:LINA AXELSSON-BERG
  • Arne Ström, Borlänge:-- Jag har opererat bort urinblåsan och fått en fantastisk vård. Men maten var usel.
  • Siv Cederlund-Hane, Torsång:-- Jag besöker reumatologen regelbundet. Där är personalen helt underbar.
  • Harry Broberg, Avesta:-- Jag har alltid blivit mycket vänligt bemött, både i tandvården och den vanliga vården.

Annons

Landstinget Dalarna ligger både över och under snittet i riket när landets alla landsting jämförs för tredje gången.
Sjukvården är bra, framförallt sjukhusvården, tycker de lasarettsbesökare DD möter.
- Men personalen sliter hårt, säger Jennifer Haglind, fyrabarnsmamma som prisar BB i Mora.

Jennifer Haglind och Per Marshall är särskilt nöjda med att papporna får stanna kvar på BB i Mora. Så fungerar det inte överallt, betonar de.
- Men jag jobbar själv i vården och vet hur personlen sliter, säger hon.
Kommentarerna är övervägande positiva när DD gör en snabbenkät för att stämma av den stora jämförelsen som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen gjort.

Tre %-enheter bättre

I jämförelsen ger 88 procent av patienterna mottagningar och kliniker på länets sjukhus betyget 4 eller 5 ,mot 85 procent som är snittet i riket.
Men förtroendet för länets vårdcentraler är under snittet.
Och strokevården hamnar i botten om man ser till antal patienter som får vård vid en strokeenhet med ett specialutbildat team.
- Vi har personal men lokalerna är så gammalmodiga att det inte finns plats för alla strokepatienter vid samma enhet i Falun, säger Mikael Köhler, verksamhetschef för medicinkliniken i Falun.
Men dödligheten bland strokepatienter är inte högre i länet, betonar han.
- Det måste betyda att vården är av god kvalitet. Men det är slöseri med resurser eftersom vi har personal men inte lokaler, säger Köhler som hoppas på den planerade ombyggnaden.
Landstinget får en bottennotering på antal kvinnor som blir opererade i öppenvården för livmodersframfall.

Narkos saknas

I stället opereras de i slutenvården och läggs in på lasarett, en dyrare lösning för landstinget och jobbigare för kvinnorna.
- Kvinnokliniken i Falun skulle kunna operera runt en tredjedel av de totalt 180 som opereras inom slutenvården för livmodersframfall. Men vi saknar narkospersonal, säger Gunilla Lindberg, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Stort och smått

Anders Cohen, överläkare vid kirurgkliniken i Falun, betonar att hans klinik ligger i topp när det gäller patienter som överlever tjocktarms- och ändtarmscancer.
- En cancerform som drabbar både kvinnor och män. En förklaring är det är förhållandevis få som opererar och att samarbetet med Uppsala är gott.
Jämförelser är bra, men inte överlag, tycker Mikael Köhler.
- När det gäller strokevården är det en helt relevant jämförelse. Men det är synd att både stort och smått jämförs. Det är lätt att glömma andra kvaliteter i vården som är minst lika viktiga som mötet mellan vårdpersonal och patient.

Mer läsning

Annons