Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men reglerna har ändrats - "Vad händer med dem som är för dåliga för att arbeta?"

Annons

Färre personer får socialbidrag. Men trenden kan vända, befarar man på Socialtjänsten. De nya reglerna kan i värsta fall leda till att människor blir av med sjukpenningen och måste söka socialbidrag istället.

Antal personer som får försörjningsstöd har minskat de senaste åren, både i Ludvika och i hela landet. Det beror på att arbetslösheten har sjunkit.
Men även om bidragstagarna är färre så betalas det ut mer pengar till varje person. Summan har stigit de senaste åren, i Ludvika såväl som i hela landet. Förklaringen är helt enkelt att det har blivit dyrare att leva.

Ökade kostnader

- Blir elen dyrare så ansöker man om mer pengar i bidrag för att betala sin elräkning. Kostnadsökningar i samhället gör att varje ärende blir dyrare, säger Eva de Marothy, avdelningschef för Individ- och Familjeomsorgen.
En annan bidragande faktor är att A-kassan och Försäkringskassan har blivit mer restriktiva.
- A-kasseersättningen har minskat och Försäkringskassan gör snävare bedömningar. Om det är så att Försäkringskassan inte godkänner en sjukskrivning så måste vi göra en bedömning om rätten till ekonomiskt bistånd finns, och det ökar våra kostnader, säger Eva de Marothy.

Nya regler

Att färre personer får försörjningsstöd är en trend som kan vända. Den 1 juli i år infördes nya regler för sjukförsäkring. Sjukpenningen, ersättning till de som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom, begränsas till ett år, sedan får man söka på nytt. Kraven för att de som har varaktigt nedsatt arbetsförmåga ska få ersättning höjs. Det införs också en rehabiliteringskedja för att sjukskrivna ska arbeta igen så snart som möjligt.
- De nya reglerna kan påverka oss så att vi får fler som behöver försörjningsstöd, säger Catrin Söder, tf chef för Vuxenenheten.

Farhågor

- När den tidsbegränsade sjukersättningen går ut och omprövas, vad händer med dem som får avslag men är för dåliga för att kunna ta ett arbete? fortsätter Catrin Söder.
Hon ser en risk att människor hamnar i kläm, de är för sjuka för att kunna arbeta men inte tillräckligt sjuka för att få sjukersättning av Försäkringskassan.
- Men det är bara farhågor, vi har inget belägg för det i dag, poängterar hon.
Konsekvenserna av de nya reglerna visar sig när tiden för ersättning går ut. För vissa sjukskrivna kan det visa sig snart, för vissa kan det ta över ett år.

FAKTA: Antal hushåll i Ludvika som fått ekonomiskt bistånd
2005: 735
2006: 710
2007: 672
Källa: SCB

FAKTA: Utbetalat ekonomiskt bistånd i Ludvika.
2005: 15,917,000 kronor
2006: 16,894,000 kronor
2007: 16,518,000 kronor
Källa: SCB

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons