Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt gärningsman ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

/
  • Brottsplatstekniker undersöker platsen bakom pizzerian på Ängsplan där 25-årige Andreas Södergren blev liggande.Han avled under transport till Falu lasarett. Obduktionen visar att dödsorsaken var ett knivstick i lungan.Foto: Johnny Fredborg

Annons

Andreas Södergrens baneman ska genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning. Chefsöverläkaren Göran Källberg anser att 23-åringen vid brottstillfället kan ha varit utsatt för en allvarlig psykiatrisk störning. En bedömning som rätten noterade med en viss förvåning. Däremot råder inga tvivel i skuldfrågan. 23-åringen erkänner att han vållat Andreas Södergrens död.

Det var natten mot annandag jul som borlängebon Andreas Södergren i en synnerligen rå misshandel berövades livet. De misstänkta gärningsmännen hade beväpnat sig med rörtång, blocknykel och en större kniv. Skärtorsdagens förhandling i Falu tingsrätt var avsatt för plädering. Åklagaren Fredrik Skoglund yrkar att 23-åringen ska dömas för mord.
- Beväpnad med en kniv med 14 centimeters långt knivblad måste han ha insett riskerna. Det visar att han varit fullständigt likgiltig vad som händer med personen han hugger med kniven.
- De följer efter Andreas Södergren något hundratal meter. Här finns tid till besinning. Istället vet vi att de peppat upp sig. Det finns inte heller några förmildrande omständigheter.

Nyckelvittne

23-åringen har inte blivit provocerad till dådet. Vi vet att han slår rörtången i Andreas Södergrens huvud och fullföljer angreppet med kniven.
23-åringens halvbror vill åklagaren se dömd för grov misshandel. Det finns ett nykelvittne till händelsen. En person som på väg hem från ett nattarbete råkat hamna direkt bakom de misstänkta i deras jakt på Andreas.
I rätten berättade vittnet hur han ser två personer misshandla Andreas Södergren ett stycke in på Ängsplan.
Den 17-åriga halvbrodern hävdade första rättegångsdagen att han inte deltagit i misshandeln. Att han stannat passiv på Vallgatan och på håll iakttagit händelsen. Någon förklaring till denna passivitet kunde han inte lämna och Fredrik Skoglund menar att de svåra skadorna på Andreas Södergrens kropp talar emot 17-åringen.
- Vittnet uppger hur två personer matar slag mot mot Andreas kropp.

Erkänner

23-åringen erkänner att han ensam genom grov misshandel vållat Andreas Södergrens död men förnekar mord.
- I det tillstånd han befann sig hade han inte insikt i att hans våld kunde leda till döden, säger advokat Göran Lock. Han är heller inte dömd för våldsbrott tidigare.
Göran Lock hävdar vidare att några av de skador som påvisade i rättsmedicinska undersökning av Andreas Södergrens kropp kan ha uppkommit tidigare på kvällen.
- Det finns flera uppgifter att Andreas på kvällen var stökig.

”Kan ha misstagit sig”

Magnus Wahlberg, advokat åt 17-åringen, sköt in sig på oklarheter i vittnets uppgifter. Vittnet hade i de första förhören uppgivet att han uppfattade att gärningsmannen var av utländsk härkomst.
- I dag vet vi att det var fel. Ljusförhållanden på brottsplatsen var dåliga. Han kan ha misstagit även beträffande misshandeln.
Han yrkar att 17-åringen helt ska frikännas.Den rättspsykiatriska undersökningen av 23-åringen beräknas vara klar om fyra veckor. Rätten beslutade att 23-åringen ska vara kvar i häktet med restriktioner till dess. Därefter kan dom fällas.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons