Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte rånaren dömd för brutala våldsdåd • Avslöjades av DNA

Annons

78-åringen låg och vilade när rutan till köksfönstret krossades. In klev en man och krävde att han skulle låsa upp kassaskåpet. Offret förklarade att han inte hade nyckel och utsattes då för brutal misshandel. Våldsverkaren försvann med 20 000 i kontanter.
För en vecka sedan avslöjade blodspår rånaren. Som var dömd mördare och känd våldsverkare

Det var 26 juni som den 78-årige företagaren överfölls i sitt hem. Rånaren hade rest en stege mot köksfönstret som krossades. 78-åringen är känd för att förvara stora summor pengar i hemmet och för vidlyftiga affärer. Han har bland annat försökt sälja vad han påstår vara Palme-vapnet till mordutredarna.
Väl inne slog rånaren ner 78-åringen och utsatte honom för så allvarlig misshandel att han fick uppsöka sjukhus. Enligt offret tvingades han överlämna cirka 20 000 i kontanter som han hade hemma.
78-åringen kände inte igen mannen som rånat honom. Vid inbrottet skar sig dock rånare och lämnade därför efter sig blodspår.

Brutalt mord

Blodet visade sig komma från en idag 50-årig man, för tillfället skriven i Sandviken. 50-åringen medger att han varit i offrets hem, men förnekar i huvudsak brott.
Han förväntas bli häktad idag, misstänkt för grovt rån.
Han har sina rötter i en släkt från Borlänge där flera familjemedlemmar dömts för brutala våldsdåd.
Exempelvis kan nämnas att polismördaren i Hedemora är hans brors sonson.
Själv dömdes 50-åringen 1976, då bara 18 år gammal, för mord på en dansk arbetare i Borlänge.
Tillsammans med en 21-årig kamrat misshandlade han offret svårt för att slutligen köra över den dödligt skadade mannen med bil fyra gånger på en väg i Repbäcken. Båda dömdes för mord, 50-åringen till åtta år.

Nio år

1994 dömdes han till nio års fängelse för sex olika brott, bland dem grov misshandel. En 75-årig man misshandlades så svårt att han invalidiserades för livet.
Misshandeln inträffade sedan 50-åringen berusad kört av vägen nära Sollerön. 75-åringen stannade och erbjöd hjälp med blev övermannad och fråntagen sin bil.
På en parkeringsplats i Mora blev han sedan så svårt misshandlad av 50-åringen att han aldrig repade sig.
50-åringen står redan under åtal för några hälerier, försök till bilstöld och våldsamt motstånd i Borlänge under 2006 samt för ett rattfylleri på moped på Jaxtorget i Borlänge den 22 juni 2007.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons