Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönderna Munters är mycket medvetna om miljön

Annons

För Anders och Gunilla Munters var det ingen stor sak att ställa om till ekologiskt lantbruk. De hade egentligen varit på väg länge, och Anders cancerbesked blev den utlösande faktorn.
- Jag ångrar bara att vi inte gick över tidigare. Det är betydligt enklare än vad alla har sagt, säger han.

År 1973 flyttade Anders och Gunilla in 50 kor plus kvigor och kalvar i den nybyggda ladugården i Dala-Järna. I dag har de uppåt 240 djur, varav hälften ger mjölk. För tre år sedan började paret odla fodret på ekologiskt vis och för drygt ett år sedan blev de certifierade Kravbönder. Men den omtalade minskade avkastningen har de inte märkt av. De hade trappat ner på kemikalierna successivt så det blev ingen chock för jorden när de slutade helt.
- Vi har egentligen aldrig tyckt om att spruta. Vi var på väg att ställa om på 80-talet men var nog inte mentalt förberedda, säger Anders, som nu ser en annan helhet.
- Allt hänger ihop. Vi har mer fåglar, vilket gör att vi har mer insekter och har mer pollinering. När man har hållit på några år så ser man de många positiva värdena.
Vad fick er att bestämma er för att bli helt ekologiska?
- Jag fick cancer för några år sedan. Då var det ganska lätt att bestämma sig, för man vet att det är förhöjd cancerrisk för lantbrukare som håller på med bekämpningsmedel, säger Anders som i dag lever med sjukdomen latent.
- Kemikalier finns överallt men man kan ju bara göra något där man själv håller på, flikar Gunilla in och tillägger:
- Vi har varit nära att gå över hela tiden. Dessutom fick vi bättre betalt för mjölken.
Paret berättar att det är betydligt mer lönsamt att vara ekologiska än konventionella bönder.
- Avkastningen kanske sjönk lite men å andra sidan blev mjölken energitätare, den innehåller mer fett och protein. Och man ska ha klart för sig att även om korna mjölkar lite mindre, så har man mindre utgifter och får mer betalt, säger Anders.
Vad tror ni krävs för att fler lantbrukare ska ställa om?
- Att efterfrågan fortsätter öka, säger Gunilla.
- Det är så viktigt att konsumenterna talar om vad de vill ha. Det är lite synd att vi bönder inte anammat det för det är ju brist på ekologiskt, säger Anders.
Samtidigt tror paret att mycket av glappet mellan efterfrågan och utbud beror på människans inneboende rädsla för att prova något nytt.
- Man hör kollegor som vill gå över till ekologiskt men inte tror att det går. Men då söker man argument för att inte gå över. Vi har egentligen inte förstått hur illa konsumenterna tycker om besprutning förrän vi har slutat. Det man kan vara kritisk till är att våra organisationer borde se trenderna och ge mer stöd, säger Anders.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-47593
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons