Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla Smedjebackens gymnasieelever klarar godkända betyg

Annons

VANSBRO
Nu finns det svart på vitt att Smedjebackens gymnasieelever är bäst i landet. Det är Sveriges kommuner och landsting som jämfört studieresultat som slår fast det Smedjebacken ligger i topp tillsammans med Vansbro kommun och även Avesta ligger väl framme i jämförelsen.

Smedjebackens gymnasieelever tillsammans med Vansbroeleverna får högsta betyg när det gäller att få grundläggande behörighet.
Det visar den första undersökningen som gjorts av, SKL; Sveriges kommuner och landsting. Undersökningen gäller elever folkbokförda i sina respektive kommuner.
Hela 98,3 procent av Smedjebackens och Vansbros gymnasieelever klarar sin utbildning i gymnasiet. Avestas elever kommer på tionde plats i landet med 96,7 procent elever. Procentsatsen anger alltså andelen som får behörighet och kan söka vidare till vidare studier i utbildningar i högskolor och universitet.

Bara att gratulera

- Det är verkligen att gratulera eleverna och skolan i Smedjebacken, säger projektledaren för undersökningen Alessandra Cavalieri Persson.
Det finns ett annat mycket bra resultat för Smedjebacken som undersökningen. När kommunerna rankas efter vilka program eleverna väljer kommer Smedjebacken på en andraplats efter Haparanda.
Haparanda ligger i topp på 110,9 och Smedjebacken på 110,7 procent. Avesta får 110,5 procent. Vid hundra procent ligger ett riksgenomsnitt.

Stora variationer

Undersökningen gäller avgångsklasserna ifjol. Den visar också att i snitt tre av tio gymnasieelever i landet inte fullföljer utbildning eller inte får godkända betyg.
Variationerna är stora i landet. Resultaten för de olika kommunerna är från fem av tio som klarar behörigheten och upp till åtta av tio.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Mer läsning

Annons