Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket föreslår att det skjuts 35 björnar om året

Annons

Det ska skjutas 35 björnar om året i Dalarna de närmaste fem åren. Det föreslår länsstyrelsen Naturvårdsverket.

- Jag hade hoppats på flera. Stammen borde beskattas hårdare, menar Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.
Jägareförbundet hade föreslagit att 50 björnar skulle få skjutas under den jaktsäsongen som förmodligen inleds den 21 augusti.
- Med tanke på att stammen är i ökande och att det har skett en del incidenter med björn nyligen, senast i Skattungbyn, så ansåg vi i förbundet att en ökad avskjutning var välmotiverad.
Björklund trodde också att länsstyrelsen skulle komma fram till en siffra som översteg 35.
- Med tanke på hur diskussionen gick i rovdjursgruppen var jag övertygad om att det skulle bli flera än 35.
Förra året var tilldelningen 31 björnar som sköts utan problem.
Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande till Naturvårdsverket att nivån, 35 björnar, bör bibehållas under fem år eftersom björnstammen är känslig för förändringar i dödlighet och konstant jaktuttag och därför bör en stagnering av jakttilldelningen göras för att ge utrymme att utvärdera effekterna av jakten.
- Det är dags att det görs en ny spillningsinventering av björn i Dalarna. Den nyligen genomförda spillningsinventeringen i Jämtland/Härjedalen visade sig att det fanns betydligt flera björnar än man trott. Man kan befara att det är samma här i Dalarna. Alltså fler björnar än man tror, säger Thomas Björklund.
Många organisationer och rovdjursgrupper har fått yttra sig innan länsstyrelsen har fattat sitt beslut om 35 björnar. Remissvaren från de olika grupperna har skilt sig markant, allt från Dalarnas Ornitologiska förenings 29 björnar till Jägareförbundets 50.
Jägareförbundet ville dessutom ha jakttiden 21 augusti till och med 31 oktober. Länsstyrelsen föreslår 21 augusti till och med 15 oktober.
Till sist är det Naturvårdsverket som bestämmer.

MATS LARSSON
023-475 55
mats.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons