Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska internutredare utreder polismannen kriminella kontakter

Annons

Medan rättegången om haschbeslaget pågår i Falun blir nu misstänkte huvudmannen Magne P indragen i en utredning inom norsk polis. Sedan DD i samarbete med norska Verdens Gang avslöjat att den häktade 50-åringen umgås med en framstående polisman har internutredning om dennes kontakter med fler kriminella inletts. På bilden här intill ses en grovt kriminell man i polismannens hem. Båda är vänner med Magne P.

Polismannen och den 50-årige venjanbon är barndomsvänner. De har också haft fortlöpande kontakter i nutid trots att den i Falun häktade mannen flera gånger dömts för kriminalitet. Polismannen och hans överordnade inom Oslopolisen har under arbetet med den här artikeln vägrat kommentera deras kontakter.
Polischefen har lång erfarenhet och har en framstående chefsbefattning inom polisen. han har lett uppmärksammade aktioner mot kriminella och förekommer ofta i media.
I deras umgängeskrets finns också en man kopplad till organiserade brottslighet i Norge, Conny R. När han 2000 stoppades i tullen på väg hem från Spanien och greps med stora mängder dopningsmedel. han kom då från ett besök hos Magne P och hade hans hustru som passagerare. Conny R dömdes till fängelse i ett år och åtta månader medan kvinnan gick fri. Magne P dömdes själv till ett års fängelse för ett liknande smugglingsförsök 2002.

Inneboende

2002 köpte polismannen en gård i västsverige tillsammans med sin dåvarande hustru. Till hjälp för att rusta upp gården anlitade polismannen den då flera gånger för brott dömde Conny R. Denne bodde långa tidsperioder i en stuga på polismannen gård. Från den tiden är bilden här intill tagen.
Bilden är tagen av polischefens ex-hustru.
Senare uppstod konflikt mellan makarna vilket ledde till skilsmässa. Det uppstod bråk vilket ledde till att polismannen i december dömdes för egenmäktigt förfarande i svensk domstol. Brottet bestod i att han bytt lås på huset och på så sätt stängt ex-hustrun ute från sitt hem. Domen blev 30 dagsböter.
I en inlaga till sina kolleger i Sverige hänvisar polismannen till att Conny R kan intyga att hans ex-hustru tillbringat julen 2003 tillsammans med en ny man. Vilket visar att denne då själv måste ha vistats på gården.

Förbjudet

Polischefen är expert på så kallad informatörsverksamhet, alltså kontakter inom kriminella miljöer. Han brukar undervisa om informatörsverksamhet. Magne P och Conny R skulle alltså kunna vara hans informatörer. Vilket skulle kunna vara ett skäl för honom och hans chefer att inte kommentera DD/VGs uppgifter.
I så fall har polischefen överträtt sina befogenheter.
– Vi har startat en utredning kring de här förhållandena på bakgrund av era uppgifter. Om den här personen (Conny R) varit informatör och polismannen införmatörshanterare är det i uppenbar konflikt med riktlinjerna för källbehandling. det finns risk för beroendeförhållande mellan polismannen och källan, säger Jan Egil Presthus vid Spesialenheten for politisaker.

GUBB JAN STIGSON

ROLF J WIDERÖE
VERDENS GANG

Mer läsning

Annons