Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska polisens internutredare: Vi ska undersöka detta

Annons

Avslöjandet överraskande alla i rätten. Under genomgång av personalia noterades att åtalade Magne P dömts till fängelse hemma i Norge.
– Jag har aldrig behövt avtjäna straffet. En person skrev till högre rätt och fick det upphävt, förklarade 50-åringen som nu är dömd till 14 års fängelse.

I utedningmaterialet kring knarkhanteringen med Venjan som centrum hävdas att den 50-årige norrmannen är ledare för ett av de största kriminella nätverken i Norden.
Samtidigt är domarna mot honom få. 1997 dömdes han till fem månaders fängelse för en tämligen allvarlig misshandel. 2004 fick han tio månaders fängelse för smuggling av anabola steroider. Ett av straffen påstod han sig ha sluppit.
– Han sa att någon hade skrivit till högre rätt och att han sen aldrig hade behövt sitta av straffet, säger åklagaren Krister Peterson.
– Det är helt okända saker för oss. Vi ska givetvis utreda detta, säger Jan-Egil Presthus, chef för norska polisens specialenhet för polismål.

Utredning

Som DD tidigare avslöjat har Magne P ett mångårigt vänskapsförhållande med en polis i en högt uppsatt position i Norge.
– Vi har en utredning rörande den här polismannens umgänge, men hur långt vi hunnit vill jag inte kommentera, säger Presthus.
På bilden här intill ses den nu knarkdömde 50-åringen i polismannens hem. Polismannen var vidare vad som i Norge kallas ”förlovningsman”, alltså något i stil med best man, vid Magne Ps bröllop med sin nuvarande hustru i Nesoddens kirke söder om Oslo.
– Det känner vi redan till, säger Presthus till DD.

Avslöjande

Den norska internutredningen initierades sedan DD och norska Verdens Gang avslöjat polismannens kontakter med en annan känd kriminell person. Denne har långa perioder vistats i polismannens tidigare hem i västsverige och hjälp till med byggnadsarbete.
Polismannen han i en inlaga till svensk polis hänvisat till sin kriminelle bekant som vittne i sin process mot sin ex-hustru. Polismannen dömdes i december för egenmäktigt förfarande mot sin ex-hustru i samband med skilsmässan.
Det är för övrigt den kriminelles hund Magne P klappar om på bilden här intill. Bilden togs vid julen 2002 när de båda kriminella vännerna båda besökte polismannen.

Visste

I utredningsmaterialet kring knarkaffärerna säger Magne P att han vetat om att polisen bevakade honom. Uttalanden som blir intressantare sedan internutredningen inletts.
Under förhöret kring åtalet för penningtvätt mot en av de medåtalade erkände Magne P att han gett denne 300 000 och 400 000 norska krona att växla in i svenska pengar. Pengar som han till stor del påstod sig ha fått av ”en norsk kontakt”.
– Min kontakt har en kontakt som köpt en sommarstuga på västkusten skulle renoveras och ville ha 250 000 växlat, påstod 50-åringen.
De norska interntredarna har begärt in en inspelning av det aktuella förhöret.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons