Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu anmäls landstinget till Arbetsmiljöverket

Annons

Personalen som jobbar inom psykiatrin i Falun utsätts allt oftare för hot och våld. Men avdelningen saknar fungerande larm.
Larmet kan visa till fel rum eller till och med fel avdelning.
Nu begär skyddsombuden att Arbetsmiljöverket ålägger landstinget att genast installera ett fungerande larm.

Avdelning 60 är en allmänpsykiatrisk avdelning med 14 vårdplatser. 65:an är en missbruksavdelning. Bägge ligger i Falu lasarett.
Överbeläggningar hör till vardagen, berättar skyddsombudet Pontus Herneheim. Hit kommer patienter från hela länet och till 65:an även från Gävleborg. På nätterna är det två anställda på varje avdelning och på kvällar och helger tre, berättar han.

Ska hjälpa varandra

- Vitsen med larmet är att vi ska hjälpa varandra mellan avdelningarna så att det blir dubbelt så många när något händer.
- Vi har gått den vanliga vägen via arbetsgivare och samverkansgrupp men nu får Arbetsmiljöverket ta hand om det här, säger Pontus Herneheim.
Han har arbetat inom psykiatrin i 31 år och berättar om hur våldet ökat på senare år.
- Sedan extacy och annan narkotika kommit in i bilden har det blivit mycket tuffare. En person som snedtänder kan förändra sitt beteende från ena sekunden till den andra.

Ökat tryck

I takt med att det blivit färre vårdplatser inom psykiatrin har trycket ökat och prioriteringarna blir hårdare, följden blir att vårdtyngden ökar, betonar han.
- Samtidigt har det blivit färre i personalen.
Därför har det blivit allt viktigare att larmen fungerar, säger han.

Visar fel rum

- Ibland händer ingenting när man trycker, ibland påvisar larmet fel rum och ibland fel avdelning. Och springer personalen till fel avdelning tömmer man ju den avdelning där larmet kom ifrån och den personalen blir helt ensam i en hotfull situation. Och det har hänt.

Högsta prioritet

Per Söderberg, utvecklingschef inom psykiatrin, berättar att överfallslarm har högsta prioritet i investeringsbudgeten 2009. De överfallslarm som finns på de bägge avdelningarna i dag kommer från psykiatrin i Säter när deras larm byttes ut 2005.
Men så länge vill inte Pontus Herneheim att personalen ska behöva vänta.
- Det dröjer ju månader innan allt är klart i så fall.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons