Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu får du väl ge dig! Ska vi sitta häroch tycka synd om den där!”

Annons

Att döda ett barn. En vacker och oändligt vemodig novell av Stig Dagerman. Om en trafikolycka. En lycklig man på biltur med sin käraste kör på och dödar en liten pojke som springer ärenden åt sin mor.
Har det någon likhet med Anders Eklund? Det tyckte inte Englas mamma.
- Nu får du väl ge dig! Ska vi sitta här och tycka synd om den där!

Så upprörd blev Carina Höglund över försvararen Leif Silberskys Dagerman-citat att förhandlingen i praktiken fick avbrytas. Varje ansats Silbersky gjorde att fortsätta avbröt hon honom. Till slut fick hon med milt våld föras ut ur säkerhetssalen för att förhandlingen skulle kunna fortsätta. På väg ut vände hon sig flera gånger om och skrek åt Eklund.
- Hon kände sig kränkt av Silberskys Dagerman-citat. Det handlar om en olycka och är inte jämförbart med det här, förklarade hennes målsägarbiträde, advokat Catharina Wikner efter förhandlingen.
I novellen finns inget uppsåt, ingen ondska. Dagerman skildrar hur olyckliga omständigheter på ett ögonblick för alltid förändrar de inblandades liv. En man som har dödat ett barn åker inte till havet, han åker i tystnad hem med sin kvinna, skriver Dagerman. Knappast jämförbart med Eklunds agerande sen han dödat Engla.

Kritisk

Carina Höglunds budskap till Eklund var att hon ville träffa honom, öga mot öga. I sin upprördhet var hon närmast utmanande.
- Hon vill träffa honom därför att hon vill veta sanningen. Hon upplever sig inte ha fått veta allt under förhandlingen, säger Catharina Wikner.

Under hela utredningstiden har Englas mamma varit kritisk till utredningen och till hur polisen agerat. Eklunds undflyende förklaringar om mötet med hennes dotter och hur han agerat är föga övertygande.
- Hon tycker att polisen gett upp för lätt, att de borde ha pressat honom hårdare för att få fram hela sanningen. De har nöjt sig med att de fått fram uppgifter som styrker de brott han misstänks för. Hon är anhörig och därför inte nöjd med det och därför vill hon träffa honom för att få veta hela sanningen, säger Wikner.

Positiv

Leif Silbersky höll en mycket låg profil.
- Jag har full respekt och full förståelse för hennes reaktion. Jag har heller inget att invända mot att hon får träffa min klient om de läkare som så småningom kommer att vårda honom tycker att det är lämpligt, förklarade han för pressuppbådet.
Silbersky överlät också åt domstolen att avgöra frågan om straff och värderingen av de osedvanligt höga skadestånden.
- Min enda kommentar är att skadestånden bryter mot praxis. Är det tingrätten eller hovrätten som ska bryta mot praxis, undrade Silbersky.
Och öppnade därmed möjlighet till ny omgång i hovrätten.

Mer läsning

Annons