Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer det att kosta även hos distriktssköterskan

Annons

Nästa år får alla vuxna betala 80 kronor för ett besök hos landstingets distriktssköterskor. Dessutom höjs patientavgifterna. Den egna avgiften för en sjukresa höjs redan från och med oktober från 50 till 100 kronor.

Alf Johansson, s-landstingsråd, presenterade majoritetens budget på en presskonferens i dag, fredag. Den svenska ekonomin dalar och prognoserna för Dalarna och andra landsting visar kraftigt minskade skatteintäkter.
- Det är orsaken till att vi höjer avgifterna. Annars skulle vi inte klara att fortsätta med de planerade investeringarna till exempel i Falun, Mora och Avesta, säger Johansson.
Han räknar med investeringar på 360 miljoner i snitt 2009-2012, i fastigheter, på medicinteknisk utveckling och på IT-sidan.
Samtidigt ska verksamheterna fortsätta minska kostnaderna. De beräknade kostnadshöjningarna i verksamheten ligger på 3,6 procent men en procent av detta ska klaras av genom besparingar och effektivare verksamhet, förklarar Johansson.
Så mycket höjs avgifterna:
• 125 kronor i stället för 100 för ett besök hos distriktsläkaren.
• 250 kronor i ställt för 200 för ett besök på ett lasarett.
• 125 kronor för ett första besök hos specialist efter remiss från distriktsläkare.
• Pensionärerna får fortsatt rabatt men betalar 65 kronor i stället för 50 för ett distriktsläkarbesök, 125 kronor i stället för 250 för ett besök på lasarett och 60 kronor i stället för 80 för ett besök hos distriktssköterska.
• Barn och unga upp till 20 år har fortfarande gratis hälso- och sjukvård.
• Egenavgifterna höjs också, från 50 till 100 kronor för sjukresa och från 40 till 100 kronor för resa med egen bil.

Med de höjda avgifterna och minskade kostnaderna räknar Alf Johansson, s, och majoriteten med att klara ett resultat på 86 miljoner plus 2009. Landstingets budget för 2009 är 6,4 miljarder.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons