Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Quick tillbaka sina erkännanden i dokumentär

/
  • Hannes Råstam har gjort två dokumentärer om Thomas Quick.I programmen tar Quick tillbaka sina erkännanden om mord. Första delen sänd i morgon söndag. FOTO: Lars Granstrand/SVT

Annons

Efter att i årtionden ha sökt hjälp för sina psykiska problem fick Thomas Quick i början av 90-talet terapi. När han tyckte att terapeuten började tappa intresset påstod han att han som barn varit offer för incest. När han tyckte att terapeuten än en gång tappade intresse la han till att han mördat Johan Asplund. Det växte till erkännande av närmare 30 mord. På söndag tar han tillbaka allt i SVT.

Det här är den förklaring till sina erkännanden som den idag 58-årige Quick, numer Sture Bergwall, kommer att framföra i Hannes Råstams två timslånga dokumentärer i Dokument inifrån. Råstam har ägnat månader år att granska Quick, bevisningen och rättegångarna och har sin personliga uppfattning klar:
- Jag är fullständigt övertygad om att han är oskyldig till allt, säger Råstam.
I Falu tingsrätt har anställda under flera veckor kopierat handlingar ur utredningarna om morden på Therese Johannesen och Yenon Levy och levererar dem löpande till Bergwalls nya ombud, advokat Thomas Olsson.

Missnöjd

En av dem som medverkar i programmen är pensionerade avestapolisen Lennart Jarlheim. Han var under utredningen om Rörshytte-mordet missnöjd med hur utredningen sköttes. Framför allt med att lokalpolisen hindrades vidta utredningsåtgärder. Jarlheim säger ändå inte att han anser Quick/Bergwall vara oskyldig.
- Vi har inte bevisat att han är vare sig skyldig eller oskyldig. Så här i efterhand upplever jag det som att det krävts styrning för att få en fällande dom, säger Jarlheim till DD.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons