Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sjukskrivningsregler ställer till det för många efter årsskiftet

/
  • LO-facken i Hedemora, här representerat av Sören Forslund, Ann-Ci Larsson och Annci Hjort, fruktar att fackförbunden blir nedringda framöver på grund av de nya sjukskrivningsreglerna.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

Efter årsskiftet räknar LO-facken i Hedemora med att fackförbunden bli nedringda. Nya sjukskrivningsregler gör att många kommer att beröras.
- Vi har inte heller riktigt fattat detta, men vi lär oss mer och mer, säger Ann-Ci Larsson, ordförande för LO-facken i Hedemora.

Den 1 juli i år trädde nya sjukskrivningsregler i kraft. De innebär bland annat att den som varit sjukskriven i 180 dagar ska matchas med lediga jobb på arbetsmarknaden, i hela Sverige. Vid årsskiftet har det gått 180 dagar och många som har varit sjukskrivna länge kommer att påverkas.
- De kommer att få ett brev från försäkringskassan i nästa vecka. Om man har frågor är det viktigt att man kontaktar sitt fack så fort som möjligt. Vi är rustade för att många kommer att ta kontakt med oss, säger Ann-Ci Larsson.

Rehabiliteringskedja

De nya reglerna innebär bland annat att en så kallad rehabiliteringskedja har införts. Den används för att bedöma arbetsförmågan och rätten till sjukpenning. Försäkringskassan räknar ihop sjukdagar under en period på 450 dagar. Man har rätt till 364 dagars sjukpenning under den här perioden och räknandet av sjukdagarna avslutas först när personen i fråga har varit frisk i 90 dagar.
- Risken finns att flera personer anses vara för sjuka för att arbeta, men för friska för att få sjukpenning. De som är medlemmar i facket har alltid rätt till att ha en representant från facket med sig vid varje möte med arbetsgivaren och försäkringskassan. Det tror jag inte att så många känner till, säger Ann-Ci Larsson.

Oro för ekonomin

Nu fruktar LO-facken att många kommer att gå till jobbet trots att de är sjuka.
- Det kan leda till ännu längre sjukskrivningar. Vår uppmaning är att kontakta facket när du blir sjuk, säger Ann-Ci Larsson, som även är orolig för vad de nya reglerna kan få för konsekvenser för kommunernas ekonomi.
- De som inte är med i a-kassan och heller inte får sjukpenning måste få socialbidrag. Det innebär att alla kommuner måste begära tillskott för att kunna betala ut socialbidragen. Och om varslen fortsätter och färre jobbar så kommer det ju in färre skattepengar, säger hon.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons