Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och det kan komma fler sparbeting

Annons

Landstingsstyrelsen sade ja till hela sparpaketet. Totalt 222 miljoner ska bort. Och det kan komma mera längre fram om läget inte förbättras. Men än vill inte s, v och mp ta oppositionens utsträckta hand och låta kultur- bidrag och annan verksamhet i landstinget ta en del av besparingarna.

Det fattas 27 miljoner i sparplanen på totalt 222 miljoner. Det ska Ulf Hållmarker, landstingsdirektör, lämna förslag på i början av nästa år. Huvuddelen - cirka 60 procent - är besparingar på personal. Men inga ska varslas, betonar Thomas Ylvén, v-landstingsråd och ordförande i landstingets personalutskott.

Återhållsam

Att inte återbesätta tjänster när anställda går i pension, att vara återhållsam med övertid och vikarier och att minska på stafetter är stora bitar i sparplanen.
- Om vi återbesätter 350 av de totalt runt 450 som slutar under ett år så minskar vi kostnaderna med 50 miljoner per år, betonar Sören Bertilsson, s-landstingsråd.

Dyrare i Dalarna

De 222 miljonerna ska tas på hälso- och sjukvården. Det är här som verksamheten inte håller budget, betonar s, v, och mp.
- Hälso- och sjukvården i Landstinget Dalarna är cirka 1 000 kronor dyrare per person och år än i andra jämförbara landsting, säger Ylvén.
Oppositionen vill ta 67 miljoner på övrig verksamhet i landstinget och minska betinget på vården.
- Det är tredje gången vi sträcker ut handen till majoriteten. De tog den inte nu heller så nu får de sköta det här själva, säger Jan Wiklund, m.

Minska på kulturen

Han och övriga i oppositionen vill bland annat minska på kulturen med tre miljoner, på folkrörelsebidrag med 2,5 och på administrationen med 7,6 miljoner mer än majoriteten.
- Vi vill också ta bort hälso- och sjukvårdsnämnderna och spara ytterligare 15 miljoner på läkemedel.
Men majoriteten vill inte ta något på övrig verksamhet. Än.
- En omöjlig ekvation att tillföra vården pengar från andra delar av verksamheten som är så små, säger Sören Bertilsson.

Svårt skjuta på

I sparplanen ingår också att se över investeringar på runt 400 miljoner av de totalt 1,4 miljarder som är planerade fram till 2012. Men kvinnokliniken och vårdblocket i Falu lasarett som beräknas kosta 600 miljoner under den här perioden är svårt att skjuta på, betonar Ylvén.
- Kvinnokliniken är i så dåligt skick att vi knappt får bedriva verksamhet där.

Sparad lokalhyra

Centern vill bevara distriktssköterskemottagningarna i Stora Skedvi och Torsång och vårdcentralfilialerna i Lima och Söderbärke.
Här räknar majoriteten med att spara fem miljoner på lokalhyra. Distriktssköterskorna utgår från vårdcentralen i stället och besöker patienter i deras hem vid behov även framöver, betonar Ylvén.
Vårdcentralfilialerna bemannas av läkare 1-2 dagar i veckan. Nu får patienterna från Lima åka till Sälen och de från Söderbärke får åka till Smedjebacken.
Jouren i Malung-Vansbro ska ses över men inte läggas ned, förklarar Sören Bertilsson, s.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons