Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaken är tablettmissbruk

Annons

En läkare i Dalarna föreskrivs prövotid av Social-styrelsen. Orsaken är tablettmissbruk. Läkaren har även uppträtt drogpåverkad på arbetet.

Socialstyrelsen begär att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd föreskriver prövotid för en läkare som har uppträtt drogpåverkad på sitt arbete vid Previas mottagning i Borlänge. Problemen med den inhyrde läkaren började visa sig i januari och februari i år. Av Socialstyrelsens utredning framgår att läkaren är manodepressiv.

drogpåverkad

Han har sedan flera år behandlats på psykiatrisk klinik. Överläkare där vittnar om misstanke kring samtidigt bruk av bensodiazepiner då läkarens tillstånd försämrades i våras. Att läkaren missbrukat under perioden mars-september 2008 är fastställt. Läkaren har även varit drogpåverkad i arbetet men har påbörjat behandling för sin beroendesjukdom. Under behandlingen har läkaren visat god sjukdomsinsikt och behandlingsvilja.

Allvarligt

Socialstyrelsen ser allvarligt på att läkaren skrivit ut stora mängder av sömnmedicin med beroendepotential till sig själv. Det framgår bland annat av att läkaren varit påverkad på jobbet.
När läkaren fick veta att apoteket kände till självutskrivningen tog han själv initiativ till behandling som nyligen påbörjats. Läkaren, som har kirurgisk specialistkompetens, har nu fått fast anställning på en vårdcentral i Dalarna och kommer få komplettera sin utbildning till allmänläkare. Nästa år ska läkaren påbörja arbetsrehabilitering.
Arbetsgivaren känner till Socialstyrelsens utredning och läkarens vårdkontakt med psykiatrisk klinik.
Eftersom Socialstyrelsen anser att det finns risk för att läkaren inte kommer att kunna utöva läkaryrket tillfredsställande föreskrivs denne en prövotid.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons