Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu och Avesta Jernverk varslar 262 anställda i Avesta

/
  • Den svarta veckan fortsätter med varsel på Outokumpu.  250 personer av ett knappt tusental på Avesta jernverk varslades i går.
  • -- Det är bara att vänta och ser hur det blir med turordningen, säger Tommy Larsson. Han har  jobbat på järnverket i 37 år.
  • Miljardinvesteringen vid Avesta Järnverk skjuts nu upp i minst ett år.
  • -- Vi ska genomföra neddragningen på ett sätt så att vi smidigt kan öka igen när det vänder, säger Marie-Louise Falkland, chef för Avesta Jernverk.
  • -- Vi ska genomföra neddragningen på ett sätt så att vi smidigt kan öka igen när det vänder, säger Marie-Louise Falkland, chef för Avesta Jernverk.

Annons

Den svarta veckan fortsätter för industrin i Dalarna. I går varslade Outokumpu 262 anställda i Avesta och 34 i Långshyttan. På Avesta Jernverk får 250 anställda gå. Det motsvarar en dryg fjärdedel av personalstyrkan. 180 är kollektivanställda och resten tjänstemän.
- Det är en mörk och tråkig dag för Outokumpu, konstaterade vice koncernchefen Bo Annvik.

Men han betonade att koncernen håller fast vid sin strategiska satsning på specialstål. Neddragningen ska genomföras så det finns beredskap att trampa på gasen när konjunkturen vänder.
Outokumpu meddelade också att de investeringar i bland annat Avesta som planerats skjuts upp minst tolv månader.

En chock

Personalen informerades i går, och för många anställda tycks det dystra beskedet inte ha kommit som en chock. Flera som DD talade med utanför järnverket var inte överraskade med tanke på finanskrisen och andra varsel.
- Man har förstått att något skulle hända eftersom det ser ut som det gör i omvärlden, var en kommentar.
Men omfattningen av varslet var inte alla beredda på.
- Det är bara att vänta och se hur det blir med turordningen, säger Tommy Larsson, som har arbetat 37 år på järnverket.
Förutom personal på järnverket varslas tolv med samordnande uppgifter inom koncernen.

Efterfrågan har sjunkit

Bo Annvik förklarar att Outokumpu liksom övrig industri är drabbad dels av finansmarknadskrisen, dels av lågkonjunkturen. Efterfrågan på rostfritt stål har sjunkit kraftigt. Stora projekt som skulle ha inneburit leveranser har skjutits på framtiden. Distributörerna minskar sina lager och skjuter upp sina inköp i förväntan om lägre priser.
- Vi tvingas vidta åtgärder för att förbereda oss på en period då efterfrågan troligen fortsätter att vara svag. Vi måste anpassa verksamheten till klart lägre leveransvolymer än företagets produktionskapacitet, och till priser på rostfritt stål som är lägre än normalnivåerna, säger Bo Annvik.
- Det här är åtgärder som vi självklart önskat slippa men som marknadsläget ser ut nu kan vi inte göra annat om vi ska ta företaget ur krisen på ett ansvarsfullt sätt, säger han.
Nedskärningen i Avesta genomförs genom att en slimmad fyrskiftsbemanning ska producera i tre skift.
- Vi har lite ”fetare” treskift med mer folk än vanligt som även sysslar med underhåll och utbildningsinsatser. På så sätt kan vi komma igång igen på ett smidigt sätt när det vänder, säger Marie-Louise Falkland, chef för Avesta Järnverk.
Bo Annvik räknar med att svackan varar under 2009 och en bit in på 2010. Men koncernen tror starkt på sin profil, framhåller han:
- Vi håller fast vid vår strategi. Trots att vi skjuter upp många av de investeringar som är relaterade till detta, har vi för närvarande tillräcklig kapacitet fortsätta i vår strategiska riktning.
Totalt varslar Outokumpu 450 anställda i Sverige. I Degerfors drabbas 97, och i Nyby utanför Eskilstuna 57 personer.
- Det är glesbygder med åtföljande problematik. Men vi ska göra allt för att genomföra neddragningen på ett ansvarsfullt sätt för de berörda, säger Bo Annvik.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Mer läsning

Annons