Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 3 000 deltagare deltog i Vasastafetten

Annons

En strålande löparfest på klassisk mark.
Till och med solen värmde när Vasastafetten genomfördes på lördagen.
Drygt 3 000 tävlings-och motionärslöpare i över 300 tio-mannalag avverkade den nio mil långa sträckan från Sälen till Mora.

På Tjärnhedens IP i Sälen kunde alla löpare som samlats till den gemensamma starten klockan åtta på morgonen konstatera att vädrets makter var med den här dagen. Lite nervdaller blandat med feststämning kunde man känna på fotbollsplanen några minuter innan startskottet. Medan speakern Patrik Qvicker höll koll på klockan värmde löparna upp på alla möjliga sätt. Lika fort som löparna drog iväg stack även speakern.
- Vi har ett lag från Rörbäcksnäs och jag ska springa en av sträckorna, förklarade Patrik Qvicker.

Sportdryck blandas

När DD stannar till och möter löparna, när de nått fram till kontrollen i Mångsbodarna, är det vatten och sportdryck som gäller. Alice Stefansson och Linnea Götesson blandar sportdryck för fulla muggar.
- Det är ju ändå lite lugnare än under Vasaloppet då vi blandar till mellan 8000 och 9000 liter blåbärssoppa, konstaterar de glatt.
Utan att överdriva kan man snart förstå att det säkert finns över tusen sätt att springa på. Från små trippande steg till långa kliv kommer löparna in till växlingskontrollen. Rutinen och orutinen hos vissa löpare lyser även igenom. Men alla verkar på gott humör.
- Det är femte gången jag är med i VasaStafetten och det är lika roligt att komma hit varje år, säger 67-årige Kjell Damstedt från Nyköping.
Han har av förklarliga skäl valt att springa en kort sträcka den här dagen. Förra helgen var han med i 6-dagars i Hallsberg och avverkade 46 mil.
- Jag började motionera för trettio år sedan och har sedan dess bland annat sprungit 130 maratonlopp i hela Europa, förklarar han.

Skytteltrafik

I skytteltrafik kör bussar de tävlande och allt verkar flyta på. Längs den nio mil långa sträckan fanns en stor publik som hejade fram löparna och njöt av solen som lyste över bygden.
- Det kunde inte bli bättre väder och allt har flutit på hur bra som helst, konstaterade tävlingsledaren Staffan Larsson vid kontrollen i Evertsberg.
När alla lag gått i mål under den klassiksa målportalen dukades det upp till en kamratfest för alla 3 000 deltagarna.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons