Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Peter en av många holländare som flyttar till Sverige

Annons

Sverige har seglat upp som ett favoritland för holländare som vill emigrera.
På en stor migrationsmässa i Utrecht fanns Dalarna på plats för att locka kompetenta personer till länet.
Besöket börjar redan ge resultat.

Peter Galjaart och hans familj hade länge gått i tankar om att flytta till Sverige. Men det var besöket på migrationsmässan i Utrecht som fick Peter Galjaart och hans familj att slutligen fatta beslutet. I en monter på den stora mässan fanns Dalarna representerat genom Region Dalarna, och olika dalaföretag och kommuner.
- Det var Patricia Van Trigt (Region Dalarna) som drog mig över linjen, förklarar Peter Galjaart.

Naturen och lugnet

Fler holländare är på gång och Region Dalarna har en lista på holländska familjer och personer med planer på att flytta till Dalarna. Generellt sett verkar holländarna lockas av naturen och lugnet i Dalarna.
- Det är bara att gå rätt ut i skogen här, säger Peter och pekar med handen mot skogen som ligger alldeles intill uteplatsen där vi sitter.

Ett stressigt liv

Den 47-årige Peter Galjaart lämnar nu ett välbetalt jobb som chef för en avdelning på Amsterdampolisen, för att jobba som fastighetsskötare i Ludvika. Hans fru, som även hon avslutar en polistjänst, och deras son kommer till Ludvika om ett par veckor. Som en kontrast till Dalarnas fördelar beskriver både Patricia Van Trigt på Region Dalarna och nyanlände Peter Galjaart tillvaron och livet i Holland som stressigt, hårt och överbefolkat.
- Min fru har en agenda som är otroligt full, säger han.

Betydelse för utvecklingen

Hans arbetsgivare Lennart är full av lovord för Peter och den holländska familjen som kommer hitflyttande.
- Jag skulle inte bli förvånad om de efter att de lärt sig svenska startar ett företag. Speciellt Peters fru har otroligt mycket entreprenörsanda i sig, säger han.
Lennart för ett resonemang om immigrationens betydelse för Bergslagen.
- Om du ser till historien så ser du att invandring från Holland, Belgien, Skottland och Finland betytt oerhört mycket för utvecklingen i Bergslagen.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons