Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvist vill att regeringen ska agera

/
  • Peter Hultqvist tycker att det gått för långt när statliga arbetsförmedlingen ber kommunen om hjälp med finansieringen. FOTO: JOHNNY FREDBORG

Annons

Efter DD:s artikel om att arbetsförmedlingen bett socialtjänsten om finansieringshjälp skriver nu Peter Hultqvist en interpellation till arbetsmarknadsministern. Han kräver svar på hur regeringen ska agera i frågan.
- Någonting har gått väldigt snett i arbetsmarknadspolitiken när statliga arbetsförmedlingen ber kommunen om hjälp.

Igår lämnade riksdagsledamoten och socialdemokraten Peter Hultqvist in en interpellation till Sven Otto Littorin. Där vill han ha svar på frågan om vilka åtgärder ministern kommer att vidta. Han ser det som ett stort problem att lokala arbetsförmedlingar saknar pengar att genomföra sina åtgärdsprogram.

Felbedömning

- Att staten söker försörjningsstöd hos kommunen visar hur bristfällig situationen blivit. Regeringen har gjort en total felbedömning av arbetsmarknadsituationen.
Hultqvist säger att flera olika prognoser visar att arbetslösheten kommer att öka det närmaste året. Det kan man också se om man tittar på antalet lediga jobb. Det finns i Sverige 22 000 färre lediga jobb i år jämfört med förra året. Han tycker att regeringen dragit ner alltför mycket på arbetsmarknadsåtgärder.

Åt sitt öde

- Vi ska ju ha en buffert för folk som blivit arbetslösa. Vi har sett att utbildningar varit ett konstruktivt och bra sätt för folk att få nya jobb. Nu lämnas människor åt sitt öde.
Peter Hultqvist tar även upp frågan om plusjobben i sitt brev till Littorin. Som exempel tar han den klassmorfar i Ornäs som inte får ha kvar sitt plusjobb. Han menar att just äldre människor nära pensionen har svårt att få vanliga jobb. I deras fall är oftast arbetsmarknaden helt stängd.
- Med plusjobben får de äldre göra en meningsfull insats innan de går i pension. Nu får de gå hemma och hamnar hos socialen eller a-kassan.
Om han fick bestämma skulle man ge mer pengar till vuxenutbildning och ta tillbaka plusjobben.
- Regeringen har fastnat i olika teorier om hur Sverige ska se ut. Men de ser inte verkligheten.

ANNI ALM

Mer läsning

Annons