Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischef lugnar allmänheten * Bara hemlösa spillror kvar i länet

Annons

De importerade mc-gängen har aldrig varit någon faktor i länet. Efter tisdagens tillslag mot Red Devils i Falun återstår i Dalarna bara hemlösa spillror av vad som varit Bandidos, x-team och andra sammanslutningarna.
– Allmänheten har ingen anledning att vara orolig. Mc-gängen är bara en fara för varandra och sig själva, säger Mats Jonsson, chef för dalapolisens underrättelseenhet.

X-teams uppgång och fall i Falun är ett typexempel. En grupp småförbrytare lyckades få godkännande att kalla sig just x-team och hade turen att få en lokal i Hosjö. De hade knappt mer än etablera sig förrän fem av dem engagerade sig i att slå ihjäl en gammal vän under ett bråk i lokalen.
Fyra av dem dömdes till långa fängelsestraff som några av dem ännu avtjänar. Lokalen förlorades och i den mån det finns något x-team i Falun idag så utgörs det av enstaka individer som kallar sig det.
– 99 procent av det våld de här grupperna utövar drabbar dem själva eller konkurrerande gäng. Däremot vill de gärna framstå som farliga. Det gynnar deras affärsverksamhet, säger Mats Jonsson.

Fastnar

De enda han ser anledning att varna är personer som på ett eller annat sätt söker kontakt med mc-gängen. Som företagare som anlitar dem som svart erbetskraft eller indrivare. Då är det lätt att fastna i beroende och utpressning.
– Har du ett företag som utför svartjobb, anlitar svart arbetskraft, drar på dig skulder utanför bankväsendet och sen kommer i kontakt med de här gruppern - DÅ är det risk för att drabbas, säger Mats Jonsson
Det är möjligen vad som skett i den nu inledda utredningen. Flera av dem som sitter anhållna för grova ekonomiska brott kring Red Devils i Falun är företagare. Både inom och utanför gruppen.
Ett par av de anhållna personerna har en anmärkningsvärt fin fasad för att förekomma tillsammans med de övriga.

Hemlösa

Red Devils, supportergäng till mer kända Hells Angels, är det enda gäng i Dalarna som ens haft en egen lokal av de gruppen som öppet gör anspråk på att få tillhöra någon av de så kallade en-procents-gängen.
I övrigt råder kräftgång.
I Ludvika hade Bandidos både lokal och avdelning med framstående ledare, förre nazisten Hubert P. Den senare har nyss kommit ut från en längre fängelsestraff och försvunnit från bygden. Kommunen har köpt ut lokalen.
– Det finns några stycken som kallar sig Bandidos, men de har ingen lokal och gör inget väsen av sig, säger Mats Jonsson.
En grupp som tidigare kallade sig Bulldogs MC vräktes från en lokal i Borlänge, har döpt om sig till Solidos men driver omkring hemlösa. I Arkhyttan har vad som kallade sig Desperados slagit igen sin lokal. Medlemmarna har flyttat.

Överdrivet

Mats Jonsson är mån om att påpeka att mc-gängens fara överdrivs. Det ligger i deras affärsidé att framstå som farliga. De kan också se farliga ut när de blir omskrivna.
– Vi inom polisen bidrar ju till det genom såna här spektakulära tillslag. Det ser imponerade ut. Sen skriver media om det. och så kommer gängen att framstå som farliga. Och det är deras affärsidé. De vill att folk ska tro att de är farliga. Tyvärr hjälper både vi och media till att bygga upp den bilden, säger Jonsson.
Han uppskattar att den samlade mc-brottsligheten i länet för närmvarande består av 10-12 personer. Till det kommer en liten skara individer som begår brott för att meritera sig för medlemsskap.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons