Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens experter: Ett av de största brottsnätverken i Norden

Annons

Det norska paret har fört en stillsam tillvaro i idylliska Venjan. Drivit åkeri. Snickrat på gården. Bakom fasaden har den 50-årige mannen dirigerat vad rikskriminalens underrättelsetjänst i en PM beskriver som ett av Nordens största kriminella nätverk.
Nu åtalas 50-åringen och fyra medbrottslingar för knarkaffärer som kan ge flera av dem 14 års fängelse.

Åtalet från chefsåklagare Krister Pettersson omfattar fyra grova narkotikabrott utgörande smuggling av totalt 569 kilo cannabis. 404 kilo togs i beslag när tre av de åtalade greps den 1 november.
En av de fem, en 54-årig f d eko-brottsling, åtalas för grovt penninghäleri sedan han på olika växlingskontor i Stockholm till euro växlat totalt 2 916 700 norska och 230 500 svenska kronor som enligt åtalet är vinst från narkotikaaffärer.
50-årige Magne P från Venjan, som är ledaren, åtalas även för grovt vapenbrott sedan ett halvautomatiskt gevär med ljuddämpare och kikarsikte beslagtagit i hans hem i samband med gripandet.
Vapeninnehavet är det enda 50-åringen erkänner. Intressant är att han uppger sig ha skaffat vapnet som skylld då han är hotad till livet.

Samarbete

Tillslaget i november är resultat av internationellt samarbete med flera inblandade länder. I åtalet finns spaningspromemorior från holländsk polis som skuggat några av de inblandade under inköpsresorna.
I en promemoria skriver Johan Nilsson från rikskriminalens underrättelsesektion om hur samarbetet resulterat också i ett belag av 170 kilo hasch i Kongsvinger i september. En 41-årig norrman sitter häktad i Norge i det ärendet.
I ett av förhören medger 50-åringen från Venjan att han varit bekant med den häktade 41-åringen i 15-20 år.
Intressant är också att konstatera att en norrman i 40-årsåldern fanns hos 50-åringen i Venjan vid gripandet. gästen är en känd kriminelle, misstänkt för flera brott av så kallad torpedkaraktär.

Avlyssnade

Förutom de tekniska bevisen, haschet, vapnet, växlingsnotor och liknande så består bevisningen framför allt av avlyssnade telefonsamtal.
50-åringen har från Venjan varit i kontakt med säljare i bland annat Holland och sedan dirigerat chaufförerna till kontaktpunkter där de träffats och gjort upp affärerna.
50-åringen och en 48-åring från Älvdalen har både drivit åkeriverksamhet och blandat ihop flera företags verksamhet, sannolikt för att försvåra upptäckt. I de inledande förhören nekar alla men medger efter hand att de planerat att smuggla sprit och även att de faktiskt smugglat dopningsmedel.
Hos 48-åringen hittades för övrigt 634 limpor cigaretter som över huvud taget inte omfattas av åtalet.
Rättegången inleds nästa vecka.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons