Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsstyrkan prisas efter storbranden

/
  • -- Vi hämtade foton, det kändes viktigast, säger Anne Norgren och Leif Mikaelius, som fick hjälp av en saneringsfirma att hämta några saker eftersom deras hus klarade sig bäst i branden. FOTO:STAFFAN BJÖRKLUND
  • Elden är släckt. Men hela området avspärrat och ett 30-tal väktare har turats om att hindra obehöriga från att ta sig in, dels för att inte förstöra eventuella bevis på hur branden uppkom och dels för att inte skadas av husresterna.

Annons

Räddningstjänst, polis, ambulans- och sjukvårdsfolk, väktare och folk i krisgruppen; alla har varit helt fantastiska. Så lyder det allmänna omdömet från evakuerade och deras grannar efter storbranden på Årbyvägen.
- Det har fungerat perfekt. Vi har fått allt stöd och all hjälp vi behövt, säger Anne Norgren och Leif Mikaelius.

Det står blommor framför den nedbrunna radhuslängan. Med två omkomna i branden är stämningen i området dämpad under lördagen. Men de evakuerade är samtidigt tacksamma över all hjälp, både från de professionella i räddningsstyrkan och sina grannar.
Anne Norgren och Leif Mikaelius står i sin trädgård tillsammans med några grannar. Lola Svärdström som har trädgården intill har fått hjälp att fixa vatten i en tunna och blir glad när hon kan ge sina plantor ännu en omgång. Det visar sig att grannar vattnat en gång redan.
Hon prisar sina grannar, bland andra Anita Bäck som hörde till dem som höll öppet hus under fredagsmorgonen.
Anita Bäcks hus ligger mitt emot familjen Norgren Mikaelius hus men är helt oskadat.
- Jag vaknade vid 4.30-tiden av att det var väsen utanför. Först trodde jag att någon från kommunen höll på med en gräsklippare. När jag tittade ut såg att det bolmade för fullt. Det var fullt med bilar och folk som sprang, berättar Anita Bäck.
Det första hon tänkte på var att de hemlösa kunde behöva en kopp kaffe så hon och hennes man bjöd in dem de mötte. Någon som behövde fick låna kläder.
Det var flera i området som öppnade sina hus, betonar Anita Bäck som lovordar räddningsstyrkan.
- Alla, från ambulanspersonalen, polisen och räddningstjänsten till väktarna och krisgruppen var helt fantastiska. De ställde verkligen upp och månade om alla: "Hur går det, kan vi göra något."
Någon rädsla för att hennes eget hus skulle drabbas hade hon inte.
- Nej, det hade jag inte en tanke på då. Efteråt har jag tänkt att tack och lov att det inte blåste. Och hade det inte varit väktare här natten efter branden hade jag nog inte vågat sova.
Stig Hansson och hans fru Anette Nordlund som sprang runt och väckte sina grannar har hjältestatus i området.
- Vi vaknade strax efter klockan 04.00 på morgonen och kände att de luktade brandrök. När vi insåg vad som hänt larmade Stig 112 samtidigt som han sprang och knackade på hos folk åt ena hållet och jag sprang åt det andra, berättar Anette Nordlund.
- Det är inget märkvärdigt. Det skulle vem som helst ha gjort i en sådan situation.
Allt gick fruktansvärt snabbt, berättar hon.
Hon prisar också räddningspersonalen.
- Det var helt fantastiska, trevliga och hjälpsamma trots kaoset och de frågade hela tiden hur folk mådde.
Anne Norgrens och Leif Mikaelius hus som vetter mot förskolan klarade sig bäst av alla i branden.
- Vi har till och med kunnat hämta några saker med hjälp av en saneringsfirma, berättar Anne Norgren.
Möbler och annat struntade de i, berättar hon.
- Vi tog med oss foton. Det kändes viktigast.
De betonar att andra stödinsatser också fungerat perfekt.
- En man från räddningstjänsten tog reda på vilket försäkringsbolag var och en av oss hade och tog sedan kontakt med bolagen åt oss.
Det visade sig också att samtliga var försäkrade.
Det kan ta 1,5 år innan deras hus är uppbyggt igen, har de fått veta.
- Det känns bra att få ett hus som blir mer brandsäkert. Det enda som känns jobbigt just nu är att våra barn kanske inte kommer att kunna vara med sina kompisar om vi inte får bo i närheten under tiden.
De är enda familjen i området med så små barn; elva och 17 år.
- Men det gick bra. 17-åringen sov hos kompisar och vi väckte elvaåringen och kom snabbt till uppsamlingsplatsen här intill och sedan till Årbygården.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons