Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsmedicinalverket bedömer: ”Risken är liten för nya brott”

Annons

Risken är liten för att den livstidsdömde mördaren Mattias Flink ska begå nya våldsbrott, enligt Rättsmedicinalverket.
Det talar för att Flink kan få ett tidsbestämt straff. Men åklagarsidan håller fast vid att frågan är för tidigt väckt.

Högsta domstolen dömde 1995 Mattias Flink till livstid sedan han året dessförinnan skjutit ihjäl sju personer i Falun.
Efter 14 år i fängelse vill Flink ha ett tidsbestämt straff. Tidigare i år lämnade han in en begäran till Örebro tingsrätt, som beställde en farlighetsprövning.

Låg risk

Enligt denna prövning, gjord av Rättsmedicinalverket (RMV), är risken låg för att Flink åter ska begå våldsbrott. Därmed ökar sannolikheten för att Flink ska få ett tidsbestämt straff. Och om tingsrätten beslutar så skulle Flink med gällande frigivningsregler kunna bli villkorligt frigiven om två år.

Alkohol

Det som främst skulle leda till att Flink begår nya brott är att han börjar dricka, men den risken är liten enligt RMV:s experter. En annan riskfaktor är instabila relationer i kombination med stress, men sådana situationer har Flink lärt hur han ska hantera. En tredje risk är att Flink insjuknar i psykos, men det är mindre sannolikt, bedömer RMV. Han har inte vid något tillfälle under fängelsetiden visat tecken på psykos.

Stabil person

Experterna beskriver i stället Flink som en känslomässigt stabil person med en realistisk inställning till livet efter en eventuell frigivning.
Även om Flink nu har papper på att han inte är farlig finns delade meningar om hur tingsrätten ska besluta. Frågan om tidsbestämning av straffet är för tidigt väckt, hävdar kammaråklagare Leif H Johansson i Västerås. Det var den linje chefsåklagaren i Västerås drev när frågan var uppe till förhandling i juni.

Tidsbestäms?

- Flink gjorde sig skyldig till ett väldigt allvarligt brott.
Även ur ett internationellt perspektiv var det en osedvanligt bestialisk handling - sju mord och tre mordförsök, säger Leif H Johansson.
Flinks advokat Johan Eriksson däremot bedömer att alla förutsättningar nu är uppfyllda för att straffet ska tidsbestämmas.
- Högsta domstolen har sagt att det längsta tänkbara livstidsstraffet i normalfallet är 24 år. Om man ska frångå det ska det finnas en risk för att den dömde fortsätter att begå brott, säger Johan Eriksson.
Flink har fram till den 18 augusti på sig att kommentera RMV:s utlåtande. Därefter fattar tingsrätten beslut.
Anna Lena
Wallström/TT

Mer läsning

Annons