Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Residenset inte handikappanpassat

Annons

Veronica Hedenmark var inbjuden till residenset av landshövdingen som en av 35 ambassadörer för kvinnligt företagande i länet. Men hon måste tacka nej. Residenset är inte handikappanpassat.

Veronica Hedenmark är en av de totalt 880 kvinnliga företagsambassadörerna i landet som näringsminister Maud Olofsson utsåg. Men när landshövding Maria Norrfalk bjöd in länets ambassadörer till residenset i går tvingades hon tacka nej.
- Landshövdingens sekreterare erbjöd sig att anlita en flyttfirma, samma firma som flyttade en 400 kilo tung flygel till residenset. De skulle klara min 300 kilo tunga permobil, berättar Veronica Hedenmark.

- Det kändes som att bli jämförd med en flygel. Det går inte heller att lyfta permobilen. Den är gjord för att gå på marken eller annat underlag.
Eftersom Veronica Hedenmark har ett svårt handikapp är hon helt beroende av sin permobil.

- Det har väl inte haft någon med ett så svårt handikapp tidigare i residenset. Men jag tänker inte på mig i första hand utan ser det som en princip att handikappade ska kunna komma in i residenset, en byggnad som skattebetalarna står för.
2010 ska offentliga byggnader vara handikappanpassade. Men residenset är ingen publik byggnad enligt lagen, förklarar Maria Norrfalk.

- Det är jättetråkigt att vi inte kunnat lösa det här. Vi har gjort allt som står i vår makt. Vi vill ju jättegärna att Veronica Hedenmark ska komma.
Behöver inte residenset handikappanpassas. Här tas ju många delegationer emot?
- Det är upp till fastighetsägaren. Det finns en önskan från vår sida att arrangera en ramp eller hiss eller liknande. Men det har man inte gjort.
- Hade det varit en myndighet hade däremot fastighetsägaren varit tvingad att göra det.

Hur har ni gjort när ni haft handikappade gäster?
- Vi har kunnat lösa det från fall till fall.
Det gick inte att ha arrangemanget i en annan lokal?
- Vilken lokal skulle det vara?

Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare i Statens fastighetsverk som äger alla residens i landet, berättar att det är skillnad på kraven mot en myndighet som försäkringskassan och residenset.

- Försäkringskassan måste vara tillgänglig. Då blir det fastighetsägarens ansvar. Men residenset är ingen offentlig byggnad på det sättet.

Men det går att handikappanpassa residens, flera har gjort det, berättar han. Men då har inte fastighetsägaren tagit kostnaden utan den har lagts på hyran, förklarar han.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons