Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickardssons sponsor hotas av fängelse - bokförde inte krav mot kriminella

Annons

Fram till hösten 2005 var den 65-årige bilhandlaren sponsor åt Tony Rickardsson. Sedan DD avslöjat att han i åratal gjort affärer med, lånat pengar till och på olika sätt gynnat yrkesförbrytare medgav han motvilligt det. Och påstod att en av dem lurat honom på 27 miljoner.
Nu åtalas 65-åringen för grovt bokföringsbrott - genom att inte redovisa fordran.

65-åringen har i åratal gynnat sina kriminella affärskontakter på olika sätt. Kanske framför allt genom att låna ut pengar. Som kund i forna Götabanken kunde han få mycket stora krediter på kort tid. Det finns exempel på hur 65-åringen kringgått kreditilimit genom att förespegla tre olika affärer och sen få tillgång till 25 miljoner.
De lånades några timmar ut till köp av skalbolag vilket gav 750 000 i ränta. Av pengarna tog en kriminell mellanhand 125 000 kronor.
En enda av hans kriminella affärspartners kunde på det här sättet låna 470 miljoner under några för dem gyllene år under 90-talet. Se artikel här intill.

Kritik
65-åringen har vinnlagt sig om att hans företag Mai Kai AB varit välskött. I bolagordningen ingår låneverksamhet som den del av verksamheten.
Redan 1989 kritiserade dock företagets dåvarande revisor ”större krediter i form av kortfristiga lån utan säkerhet”, avstyrkte ansvarsfrihet och avgick.
Kammaråklagare Stig Åström vid ekobrottsmyndigheten östra åtalar nu 65-åringen för i princip samma sak.
65-åringen åtalas för att åren 2003-07 ha underlåtit att bokföra en fordran på 24 miljoner som under tiden överlåtits till en välkänd utlandssvensk, dömd i en omtalad eko-brottshärva på 80-talet.
De åtalade bristerna omfattar också fler lån mot reverser som saknat både räntevillkor och utbetalningsdag.

Penningtvätt
De 24 miljonerna är resterna av de 470 miljoner han lånade ut via bedragaren Paul E och som han påstår sig ha blivit lurad på av honom.
fordran har inte bokförts i Mai Kai.
Det är först sedan den överlåtits på den 57-årige utlandssvensken som den bokförs som en rättshandling.
Bland bevisningen kan nämnas ett skuldebrev från den 57-åringen där denne i juli 2006 medger en skuld på 23,5 miljoner till Mai Kai.
Det finns intyg om att aktier pantsatts för skulden i fråga.
Där finns överenskommelsen mellan Mai Kai och 57-åringen och instruktioner från Mai Kai till Nordea värdepapper. De ska visa att skulden använts för ”penningstvättsliknande förfarande”.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons