Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill moderaterna lösa problem för asylsökande • ”Vi tror på morötter”

Annons

Asylsökande som flyttar till kommuner som Malmö får lägre ersättning än dem som flyttar dit migrationsverket vill. Det vill moderaterna i socialförsäkringsutskottet jobba för.
- Vi vill locka asylsökande med morötter, säger Mikael Cederbratt, m-talesman i migrationsfrågor, och Gunnar Axén, m-ordförande i socialförsäkringsutskottet som besökte Falun i går.

I kommuner som Malmö, Göteborg, Helsingborg och Södertälje bor väldigt många asylsökande samtidigt som andra kommuner har väldigt få, säger Mikael Cederbratt.
- Vi tror på morötter men inte på att kommunplacera personer med tvång. Det skulle kunna leda till att en del har en postadress i en kommun men bor i en annan.
Den som ändå väljer att flytta till en släkting i Malmö eller Södertälje får nöja sig med en lägre ersättning och kan riskera att bli helt utan, förklarar Cederbratt.
- Det vi bollar med är den ersättning som migrationsverket betalar till asylsökande per dag.

Andrahandskontrakt

Vi tänker oss att den högsta ersättningen får den som flyttar till en anvisad bostad, en lägre ersättning får den som flyttar till ett eget boende i en kommun som inte är överhettad och den allra lägsta ersättningen får den som flyttar till släkting i en överhettad kommun.
Asylsökande som får eget boende får ofta andrahandskontrakt och därför anser vi att den gruppen ska få en lägre ersättning, säger Cederbratt.

Vissa skulle kunna bli helt utan ersättning?
- Ja, eventuellt. Men då måste vi ändra socialtjänstlagen. I dag ansvarar socialtjänsten i de kommuner dit de asylsökade kommer för deras försörjning.
En lista på vilka kommuner som räknas som överhettade ska också tas fram, berättar han.

Tydlig linje

Nu ska förslaget manglas hos moderaterna och sedan hos partierna i den borgerliga alliansen, berättar han.
- Inför valet 2010 ska vi ha en tydlig linje. Många upplever att det är problem för överhettade kommuner som Malmö och Södertälje så jag tror att sannolikheten är stor att de andra partierna i alliansen köper det här.


Mer läsning

Annons