Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säden har torkat bort • Inte försvarbart med bevattning

Annons

Det är inget bra år för Dalarnas spannmålsodlare.
Skörden väntas överlag bli 20-25 procent mindre än normalt enligt Lantmännen.
- För mig blir det nog ännu sämre, säger Börje Achrén utanför Avesta.

Joakim Borgs är ordförande i Lantmännens daladis-trikt. Han har pratat med kollegor runt om i länet och har fått uppfattningen att det blir en sämre skörd än vanligt.
- Snittet i Dalarna ser ut att vara 20 till 25 procent under normal skörd. Vårsäden med framför allt havre och korn har tappat såpass mycket. De höstsådda grödorna, råg och höstvete, har klarat sig bättre, berättar han.
- Det är en längre växtperiod. På grund av det går rötterna ner i marken bättre, förklarar Börje Achrén.

För torrt i backen

Skördetappet är framför allt torkans fel. Det myckna regnandet den senaste veckan har inte hjälpt. Det var redan kört. Det började enligt Joakim med att backen var torr från i vint-ras. Sedan var maj en torr månad.
- Försommartorkan tog det mesta och gjorde att det inte kunde bli något bra slutresultat, säger Börje. Han drar upp några strån och visar hur korta axen är. På en del sitter bara några enstaka korn. Dessutom är det glest på åkern. Normalt växer flera strån upp ur samma frö men i år har bara enstaka tagit sig bra.

Vattnar inte

Hos honom är marken så torr att den spruckit, och den har inte klarat av att suga upp störtskurarna. Han har tät jord där fukten inte tränger igenom särskilt bra.
- Allt hänger på jordarterna. På den här jorden kan det inte komma för mycket regn. Bara om det är så mycket att man inte kan köra med traktorn, säger han med ett leende. Han har visserligen tillstånd att bevattna, men det är inte ekonomiskt försvarbart att vattna spannmål.

Börje uppskattar att han får 30-40 procent mindre skörd ön i fjol, som var ett hyfsat bra år. Samtidigt garderar han sig med att inget är säkert förrän skörden är bärgad. Fast det kan egentligen bara bli sämre från nu.
- Man vill ju ha en rekordskörd, det är ju det man vill. Men det är vädret som bestämmer. Det är ett lotteri hela tiden från vår till höst, säger Börje Achrén.

Känner du dig inte maktlös?
- Jo, men det är ju bara att hoppas.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons