Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete mellan kommunerna

Annons

Socialbidragen har ökat kraftigt i kommunen det senaste året.
- Det kan bero på att många varit borta från arbetsmarknaden och har svårt att komma tillbaka, säger Gun Östman som är förste socialsekreterare i Gagnefs kommun.

Antalet hushåll som söker socialbidrag har ökat kraftigt i kommunen. I december 2007 fick 42 hushåll socialbidrag. I januari 2008 var det 61 hushåll, alltså en ökning med 19 hushåll.
- Socialbidragen har ökat kraftigt, orsakerna vet jag inte men det jag vet är att man undersöker det, säger Gun Östman som är förste socialsekreterare i Gagnefs kommun.

Flera avslag

I Gagnefs kommun ger man avslag till mellan tio och femton hushåll som söker socialbidrag varje månad. Gun Östman berättar att själva ökningen kan bero på tuffare bedömning från försäkringskassan att få sjukersättning samt ändrad A-kassa.
- Det kan vara så att många varit borta från arbetsmarknaden och har svårt att komma tillbaka.
Vid årsskiftet startade kommunen ett samarbete med Nedansiljans samordningsförbund som innebär att Gagnef, Leksand och Rättvik samverkar med varandra och med landstinget, försäkringskassan och primärvården för att stötta människor att bli självförsörjande.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se
0241-220 70


Mer läsning

Annons