Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlad Flink i rätten: Mitt straff tar aldrig slut

/
  • Massmördaren på väg till rätten. Mattias Flink på väg in till förhandlingen som ska leda till friheten.FOTO: BENGT PETTERSSON

Annons

Det stubbade håret var grånat i tinningarna. 14 år i fängelse hade mejslat ut några rynkor i ansiktet. Musklerna spelade i de grova underarmarna. Han var lugn och vältalig. I blicken anandes ett vemod. Annars var Mattias Flink sig lik.
– Jag träffar gärna mina offers anhöriga. Det handlar inte om att be om förlåtelse. Om vi träffas på ett värdigt sätt kan vi kanske få ut något av det. Få svar på några frågor, sa den 38-årige livstidsfången innan förhandlingen i Örebro tingsrätt avslutades.

Då hade hans försvarare, advokat Johan Eriksson, framställt yrkande om att Flink ska få sitt livstidsstraff omvandlat till fängelse i 24 år. För att i och med det kunna friges efter 16 år, alltså om ganska precis två år.
Eriksson redogjorde för Flink som mönsterfånge. Hur han sedan länge uppfyllt alla krav på vad som ställs för att livstid ska kunna förvandlas till ett tidsbestämt straff. Det enda som talar till Flinks nackdel är omfattningen av själva brottet.
Vilket förhandlingens motpart, chefsåklagaren Anders Jacobsson i Västerås inte oväntat slog ner på:
– Brottet saknar motstycke i svensk rättshistoria. Flink har avtjänat alldeles för kort tid för att få straffet tidsbestämt redan nu, ansåg Jacobsson.

Aldrig fri

Brottets omfattning var Mattias Flink helt ense med Jacobsson om.
– Skulle ni släppa ut mig så är inte mitt straff slut för det. Det kommer att påverka mitt liv så länge jag lever. Jag vaknar med det varje dag. I morse såg jag i TV en söt rödhårig tjej. Det var en flicka som jag haft ihjäl. Jag såg hennes mamma berätta om sin saknad efter henne, sa Flink och det hördes en darrning i rösten.
38-åringen förklarade vidare för domstolen att friheten inte är något självklart. Att det inte bara är att gå ut i samhället. Ändras straffet måste han börja skapa ett nytt liv. Få bostad. Ordna försörjning. Flink underströk att han aldrig skulle kunna gömma sig någonstans med nytt namn.
– Det vore bara att lura sig själv. Jag vill ut till ett lugnt, blygsamt och tillbakadraget liv. Förhoppningsvis kan jag försörja mig på något kopplat till mitt intresse för natur och friluftsliv, förklarade han.

Ytligt

Den förre yrkesmilitären påpekade också sambandet mellan brottens omfattning och just yrket. Att det just då gick att komma åt vapen under på det sätt han gjorde. Att det borde ha varit omöjligt. Att någon med ett annat yrke kanske inte hade orsakat någon skada alls.
– Hade jag haft ett annat yrke hade jag kanske på sin höjd vaknat upp i en fyllecell morgonen därpå, sa han.
Flink berättade vidare har han under fängelsetiden insett hur ytligt han levt. Turbulensen kring flickvännen var kanske utlösande faktor men hans såg hela sin livsstil som orsak till massmorden.
– Min självkänsla byggde på ytliga faktorer. Rätt vänner, rätt jobb - det var min identitet. Idag har jag ingen prestige att försvara, förklarade han.

Terapi

38-åringen berättade om totalt avstånd till vapen och alkohol. Hur han accepterat livstidsdomen. Han sa sig stå bakom det svenska rättssystemet och fann sitt straff rättvist.
Johan Eriksson beskrev vad han aldrig tidigare stött på - en fånge som inte brutit en enda regel i fängelset. Samtidigt beskrev Flink hur han bestämt sig för att aldrig anpassa sig.
– Jag bestämde mig tidigt för att inte anpassa mig till något kriminellt liv. Jag har behållit kontakter med yttervärlden. Jag har familjen och några vänner kvar. Jag följer med nyheter i yttervärlden. Jag har haft kvinnor under strafftiden och det är önskvärt i framtiden också, berättade livstidsfången.
Om en vecka får Flink besked om hur Örebro tingsrätt ställer sig till hans begäran.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons