Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriösa företag anlitade svartjobbsbolag * Fängesestraff och skattekrav hotar

Annons

Två pianon skulle flyttas i Kyrkbyns skola i Orsa. Vaktmästaren ringde en firma i området. Två killar från Borlänge kom och ombesörjde flytten. Faktura kom från Vasa Logistik. Betalades. Alla var nöjda. Utom ekobrottsmyndigheten...
Pianoflytten i Orsa är ett av otaliga svartjobb som nu drar 16 personer inför rätta för grova ekonomiska brott.

Vasa Logistik är det sista i ren rad av företag som använts för att avlöna jobbare svart, för att blanda svart och vitt jobb eller för utfärda falska fakturor för att dölja uttag av svarta pengar. Av utredningen framgår att en rad andra företag kan förväntas få frågor från skattemyndigheter och ekoutredare då de gjort affärer med företrädarna för de här bolagen.
Förutom Orsa kommun hittas exempelvis kulturskolan i Mora, Försäkringskassan Dalarna och Frigoscandia bland dem som anlitat företagen. De flesta sannolikt i god tro.
En och annan av de åtalade framställer sig också som om de handlat i god tro. Att de ställt upp för en vän i trångmål. Några medger att de insett att vad de gjorde var kriminellt men tagit chansen att tjäna pengar när de fått den.

Mc-klubb
Centralpunkt i utredningen är mc-klubben Red Devils. Tidigare fridsamma Kreutz MC som fått nya medlemmar och uppvaktat internationellt kända Hells Angels. Som enligt företrädarna sägs ha accepterat dem som ”hangarounds” och låtit dem kalla sig just Red Devils.
Den 36-årige falubo som framstår som ledare för verksamheten berättar i förhör att han är vad han kallar ”president”.
Hans undersåtar är få och föga framgångsrika. En 39-årig vän som är skriven i hans hem och nu åtalas för ett flertal grova skatte- och bokföringsbrott är exempelvis restförd hos kronofogden för närmare 100 000 kronor. I huvudsak obetalda räkningar från Trafikförsäkringsföreningen.

Företrädare
39-åringen står som officiell företrädare för flera av de agerande bolagen. själv säger han sig inte ens veta vad de olika bolagen sysslat med. Han ifrågasätter om namnteckningen på en del handlingar är hans egen.
I förhören medger han så småningom att han ställt upp som formell företrädare för sin vän, den 36-årige ”presidenten”. han har vidare upplåtit sin bankkonto för penningtvätt. Senare har även hans flickvän, släktingar och vänner övertalats att göra samma sak.
– Jag känner mig besviken, utsatt och lurad. Jag tror inte att min kille ville att det skulle gå så här, säger hans 24-åriga flickvän i ett förhör.

Hårda straff
Vad de 16 nu åtalas för är främst grova skatte- och bokföringsbrott eller medhjälp till såna. Med tanke på omfattningen, tiotals miljoner, torde flera av de åtalade få mångåriga straff.
De som stått som formella företrädare får svårt att komma undan. Den 36-årige ”presidenten” har skjutit sina vänner framför sig med medger egna svarta bilaffärer som omsatt drygt en miljon. han pekas dessutom ut som den verklige makthavaren både av medbrottslingar och av dem som anlitat de olika företagen.
han åtalas dessutom för narkotika. och dopningsbrott sedan polisen hittat mindre mängdes kokain, amfetamin och olika dopningspreparat i hans bostad. Liknande beslag gjordes också i klubblokalen.

Finansmän
De åtalade faluborna är alla luggslitna individer med dålig ekonomi, misslyckade affärer och problem med lagen. ”Presidenten” har 29 noteringar i belastningsregistret.
De har haft god hjälp av männen bakom tre factoringbolag i Stockholm. De har köpt falska fakturor och slussat pengar till ”gångarna” i Falun. Kontanterna har sedan hämtas och delats ut som svart lön i dem som utfört jobben.
En av fakturahandlarna är politiker och nämndeman. Den andre är finansman med internationella meriter och kontakter med toppar inom finansvärlden.
Ett av åtalen mot nämndemannen är av speciellt intresse. Det gäller skattebrott för honom som privatperson. Enligt åtalet har han undanhållit 210 000 från beskattning. Ett brott som upptäcktes genom att utredarna hittades sidobokföring av provision från verksamheten.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons