Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljansbygden och Mitt-Dalarna har fått en stark konkurrent

Annons

Bergslagskommunerna är på väg att köra om Leksand och Mitt-Dalarna.
- Den positiva överraskningen är Ludvikas stora flyttöverskott, säger Jan Björkengren på Region Dalarna.

Siljansbygden och Mitt-Dalarna har nu fått en stark konkurrent - Bergslagen.
Jan Björkengren, som arbetar med statistikberedning och analyser, är överraskad av det stora flyttöverskottet från övriga Sverige till Bergslagskommunerna.
Det stora flyttunderskottet mot övriga Sverige står Falun (studenter), Leksand och Orsa. Och Borlänges ökning, sedan 2006, har med en fortsatt stor invandring att göra.

Falun, Borlänge, Gagnef

När det gäller födelseöverskottet ligger Falun och Borlänge, sedan tidigare, högt. Men även i Gagnef har födslarna ökat.
- Det är den fortsatt kraftiga inflyttningen från utlandet som är den viktigaste orsaken till befolkningsökningen i alla län, inklusive Dalarna. Och den traditionella bilden är också att det ökar mest i storstadslänen med grannlän, men minskar i norr, säger Jan Björkengren.

Vad beror det på?
När det gäller befolkningstillväxten är det för få kvinnor som föder barn. Klassikern är också att man flyttar till större orter där utbildning och jobben finns. Det som är intressant nu är babyboomen runt 1990-talet. Frågan är vad som händer med dom ungdomarna. Och om man kan lyckas hålla kvar dom. Under detta halvår har det flyttat in mycket folk till Dalarna, men det har också flyttat ut många personer.

På vilket sätt använder Region Dalarna SCB:s statistik?
- Som ett underlag bland många. Vi jobbar kontinuerligt med att locka folk att flytta hit. Det är många saker som ska klaffa innan flyttlasset går. Men statistiken kan bli en guide för vissa mekanismer och trender, säger Jonny Ganshag, beredningsordförande för attraktiva Dalarna.
Sedan 2005, då projektet ”Flytta till Dalarna” var två år gammalt, har 275 hushåll flyttat till Dalarna. Och i dag har Region Dalarna kontakt med 875 hushåll som vill flytta hit.
- Det är många från Holland som gillar Dalarna. Vi har också inlett ett samarbete med Södertälje kommun för att förmedla jobb till arbetslösa irakier. ”Flytta till Dalarna” pågår fram till 2009, säger Helena Hanno Enochsson, handläggare på Region Dalarna.MATS LINDsTRÖM

Mer läsning

Annons