Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ riskerar att få betala 186 miljoner

Annons

Vad hade Tåg i Bergslagens (TiB) vd Mikael Prenler för befogenheter i förhandlingarna med SJ? Ja, inte rätt att förhandla bort ett optionsavtal i alla fall, fastslår nu Stockholms tingsrätt i en dom.
En dom som nu hotar kosta SJ mer än 186 miljoner kronor. Pengar som TiB tvingats lägga ut när SJ ensidigt drog sig ur bolagens samarbete med hänvisning till det nu underkända avtalet. De 186 miljonerna är TiBs kostnader för att handla upp ny trafik.

Det hela började med ett avtal om tågtrafiken i Bergslagen undertecknat 2000. Enligt avtalet skulle SJ leverera tågtrafik från juni 2001 till och med juni 2006. Avtalet innehöll dessutom en ensidig option som gav TiB rätt att bestämma att SJ skulle leverera trafik i ytterligare tre år.

Förlust

Avtalet blev en förlust för SJ som därför inte ville förlänga det. Det ledde till förhandlingar och till att dåvarande vdn för TiB, Mikael Prenler, skrev om optionsavtalet till betydande nackdel för den egna organisationen.
Det nya avtalet godkändes inte av TiBs styrelse. Trots det vägrade SJ leverera efter juni 2006 vilket kostat TiB de aktuella 186 miljonerna i upphandling av ersättningstrafik.
Så var läget när processen började.

Värdefull

SJ stöder sitt agerande dels på avtalet, dels på muntlig uppgörelse med Prenler och nu avlidne ordföranden för TiB, Sören Larsson. Prenler har själv i rätten sagt att han uppfattat sig ha behörighet att underteckna.

Överklagan väntar

Stockholms tingsrätt finner dock att hans egenhändigt upprättade protokoll från styrelsemötet före undertecknande talar mot detta. Vidare har Dalatrafiks förre ordförande Gunnar Dahlstedt i rätten sagt att han vid sammanträdet underströk vikten av att slå vakt om optionen då den var så värdefull för TiB.
Tingsrätten finner därför Prenlers mandat gälla enbart förhandlingsrätt.
Slutligen finner tingsrätten att SJ:s förhandlare borde ha försäkrat sig om Prenlers rätt att underteckna avtalet och att det verkligen blev bindade för TiB.
SJs representanter har redan uttalat att de ska överklaga domen till hovrätten.

GUBB JAN STIGSON
023-475 82
gubb-jan.stigson@daladem.se

Mer läsning

Annons