Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Ska försöka hitta en kaross också , säger Arne Petterson från Kumla

/
  • En hästvagn utan häst. På CCW-finalen bjuds helt andra hästkrafter på Rättviks travbanaFOTO: HANS BLOOM
  • JG Jonsson, Östersund, har besökt CCW alla 17 gånger. Här på årets final med hustrun Ummis till vänster.FOTO: HANS BLOOM
  • -- Har besökt bilveckan förr men det är första gången jag säljer nåt här, säger snickaren Tomas Wiik, Bollnäs, som sålde skylthållare.FOTO: HANS BLOOM

Annons

Arne Petterson, Kumla, gick bredvid packmopeden körd av Peter Pihlblad, Rättvik.
På flaket låg en bilmotor Arne köpt.
- Måste börja nånstans, sa Arne med ett lätt leendeÖ

DD hittade duon på Classic Car-finalen på travbanan i Rättvik på lördagen.
Den kallas ”swapmeet” (bytesmöte) och är en gigantisk bil- och antikmarknad för bilintresserade som Arne och Peter och andra som nöjer sig med att titta på skådespelet, där scenerna avbyter varandra ideligen.
Det byts och säljs allt från minsta lilla mutter och skruv till kläder, gamla vinylskivor, motorer, traktorer och bilar. I högtalarna kan det låta så här från Bengt ”Abbe” Abrahamsson:
”Efterlyser ett fördelardoselock till en Anglia-59:a. Har ni ett sådant hör av er.”

Bra fredagsaffärer

Marknaden inleddes, som den gjort de senaste åren, på fredagseftermiddagen då säljare och köpare stod i kö när grindarna öppnades.
Travovalen fylls sen med mellan 350-400 försäljningsplatser.
- Affärerna gick bra på fredagen, säger J G Jonsson, Östersund, då han och hustrun Ummis just inlett lördagens affärer.
De säljer ”revolutionerande” lösa vita däcksidor och även vaxdukar och handväskor. Familjen åker runt i husbil och besöker alla träffar i Sverige för bilintresserade. Classic Car Week har en speciell plats i JG:s hjärta.
- Är här för 17:e gången i år så jag har varit med i alla år. Jag anser att det är Sveriges bästa träff. Här finns nåt för alla att göra, säger han.
Bil- och antikmarknaden är upprinnelsen till CCW. Dess ordförande Roland ”RP” Pettersson fick idén till den efter besök på en sån marknad i Hershey i Pennsylvania i USA:
- 1985 började jag prata om att ordna nåt sånt här i Rättvik. Ingen tog det på allvar då. 1991 skrevs idéerna ner av Hans Lidell och vi presenterade det igen. Då gick det bra och 1992 körde vi igång.
I dag är bil- antikmarknaden även garanten för CCW:s fortlevnad.
- Ekonomiskt är det den som gör att vi kan hålla på, säger RP, när vi blickar ut bland cirka 2 000 bilar på travbanans innerplan.
I dem beräknas runt 6 000 besökare anlända. Lägg därtill cirka 1 000 inblandade försäljare och uppemot 10 000 övriga besökare.

Ska leta kaross

En kraftig regnskur vid 12-tiden på lördagen gjorde marken brunt smetig. När skuren gett med sig kom Arne Pettersson, Kumla, med sitt fynd på Peter Pihlblads packmoped, glad över att hitta frakt-hjälp.

Vad är det för motor?
- En R8 Gordini.

På jakt efter en sån?
- Nä, men jag måste börja nånstans. Alltid roligt att ha en. Det är en häftig bil med svansmotor.

Vad har du för planer för motorn?
- Ska försöka hitta en kaross till den, säger Arne, som hoppas kunna besöka CCW i sin Gordini, en version av Renault i sinom tid.Text och foto
HANS BLOOM
023-476 47
hans.bloom@daladem.se

Mer läsning

Annons