Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta straff för bankbedragare l Döms för Långshytte-försök

Annons

Den 25-årige borlängebon hade en nyckelroll. Som tidigare anställd behärskade han bankens datasystem. Vilket han beskrev för sina medbrottslingar inför kupperna mot Swedbanks filialer i Knivsta och Långshyttan.
Ett agerande som Svea hovrätt nu bedömer som medhjälp till försök till grovt bedrägeri i tre fall. Varför Uppsala tingsrätts villkorliga dom upphävs och 25-åringen döms till två års fängelse.

Det var i januari som sju personer greps, misstänkta för att ha försökt genomföra mångmiljonbedrägerier genom att installera utrustning i de båda bankkontoren vid tre olika tillfällen.
Vid det första, i Knivsta i augusti 2007, var bedragarna bara sekunder från att lyckas.
En bankanställd fick se muspekaren röra sig över bildskärmen utan att han själv gjorde något. han såg främmande utrustning under bordet och beslutade efter samtal med en kollega att dra ur sladden till utrustningen.
Det räddade pengarna kvar i banken. Teoretiskt skulle nio biljoner, alltså en nia och tolv nollor, kunnat föras över om kuppmännen hade fått agera i fred. Av allt att döma var summan som stoppades i Knivsta fem miljoner kronor.

Skärpning

En avgörande fråga har varit hur nära kuppmännen varit att lyckas. Vad kuppmännen gjorde andra gången i Knivsta och mot banken i Långshyttan natten till 28 januari bedömdes i tingsrätten för några av de åtalade som förberedelse till försök till grovt bedrägeri.
Vad kuppmännen gjorde var att försöka bryta upp ett fönster. Svea hovrätt anser redan det vara ett försök av de två som dömts som huvudmän. Det kostar en av dem ytterligare ett halvår till de tre år han fick i tingsrätten.
För 25-åringen från Borlänge betyder hovrättens syn på saken att han fälls för medhjälp till försök till samtliga tre brott vilket ger honom två års fängelse.
Två män från Stockholmstrakten, 30 och 35 år, som deltog i Långshyttan och skaffade utrustning vid andra kuppen i Knivsta frikändes helt i tingsrätten med döms nu till fängelse i ett respektive ett och ett halvt år.

Överklagar

För 25-åringen och hans försvarare Per Borgblad kom domen som en chock. 25-åringen släpptes av tingsrätten för att sen dömas villkorligt. Två års fängelse blev en obehaglig överraskning.
- Det var tuff, säger Borgblad.
Han och klienten ska nu läsa domen för att eventuellt gå vidare. En av rättens ledamöter anmälde avvikande mening och anser i sin inlaga att punkten när försök begåtts inte uppnåtts. Vilket skulle innebära fastställd dom. Per Borgblad anser att det kan finnas intresse för Högsta domstolen att uttala sig rörande den här juridiska brytpunkten i så här modern brottslighet.
- Det här är ett mål som borde lämpa sig för Högsta domstolen, säger Borgblad.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons