Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL slår larm om felaktiga värden i rattfylleriprov

Annons

Uppskattningsvis 300 misstänkta rattfyllerister i Dalarna som blåst i polisens bevisinstrument Evidenzern har fått för höga värden.
Polisen kommer att utreda varje fall och ta kontakt med alla berörda.
– Felet är att värdena inte justeras efter de säkerhetsmarginaler som ska finnas, säger Sven-Åke Petters, presstalesman Polisen Dalarna.

Det är Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som slår larm om felet. Innan det har åtgärdats har Åklagarmyndigheten beslutat att inga åtalsbeslut i rattfyllerimål får fattas eller strafföreläggande utfärdas. Felet i blåsinstrumentet uppkom i samband med att programvaran uppdaterades i början av december 2007.
Felet består i att avdrag inte gjorts för störande ämnen i rumsluft och utandningsluft.
Till följd av felet har några i Dalarna fått värden över gränsen rattfylleri respektive grovt rattfylleri trots att de legat under gränsen.
Sven-Åke Petters är osäker hur många i Dalarna som det rör sig om.
– Enbart i januari och februari har cirka 150 personer i Dalarna blåst positivt, säger han. Uppskattningsvis kanske det är runt 300 personer i Dalarna under hela perioden. Men långt ifrån alla värden ligger ju i felmarginalen. Det är oklart hur många som redan lagförts.
Det som händer närmast är att rikspolisen tar fram alla ärenden kring de som blåst positivt i Evidenzern under perioden. De personer som ligger nära gränsvärdena analyseras först men samtliga prov som tagits till 25 mars gås igenom. Korrekta värden beräknas och skickas tillbaka till den lokala polismyndighet som gjort proven. De i sin tur kontaktar alla berörda.
– Ingen behöver kontakta polisen om det här, säger Sven-Åke Petters. Det är vi som tar kontakt.
Nu ska ingen tro att polisen trappar ner insatserna att kontrollera trafiknykterheten. Bilisterna får blåsa i sållningsinstrumentet vid vägkanten som vanligt. Misstänkta rattfyllerister får lämna blodprov. Antingen tas de med till en vårdcentral eller också kallas en sköterska till polishuset.
Evidenzern mäter alkohol per liter i utandningsluften. Värdena är så exakta att de gäller som bevis i domstol. Gränsvärdet för rattfylleri är 0, 10 milligram alkohol per liter i utandningsluften, det motsvarar 0,2 promille i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 milligram alkohol per liter i utandningsluften, dvs 1,0 promille i blodet.
– Det är i första hand de som legat nära gränsvärdena som åtal och strafförelägganden kan komma att korrigeras, säger Sven-Åke Petters.

HANS DAHLQVIST


Mer läsning

Annons