Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuggelspriten organiserades av familjen med mindre och större fordon. Familjemedlemmarna sov i bilarna

Annons

Grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och innehav av alkoholdrycker samt grov smuggling.
Det blev domarna mot fem personer vid Mora tingsrätt.
Mamman döms nu till fängelse i ett år och sex månader.

De övriga medlemmarna i familjen dömdes till böter och samhällstjänst alternativt fängelse.
Ingen av personerna har tidigare dömts för några grova brott eller funnits med i något brottsregister.
År 2003 stoppades mamman och dottern vid tullen och bötfälldes. Året efter hände det igen. År 2007 fick mamman åter böta vid tullen för att ha tagit med sig för mycket alkohol.
Ryktet hade nu börjat gå och nådde polisen. Flera personer misstänktes nu för att kontinuerligt föra in stora mängder alkohol.
Polisen hade nu börjat spana på familjen. Och år 2008 slog polisen alltså till. Polisen fann stora mängder alkohol i familjens garage.

Sov i bilarna

I början förnekade mamman att alkoholen såldes vidare till utomstående. De övriga medlemmarna i familjen följde hennes exempel och nekade också. Alkoholen skulle bara användas för privat bruk. Men efter ett tag kom det fram att medlemmarna i familjen hade sålt några flaskor vidare till andra personer.
Mamman, som har gott ställt, har hälsat på vänner i Danmark och även gjort ett tiotal resor till Tyskland. Hon säger att hon dricker måttligt och att hon har hållit sig till de tillåtna införselreglerna.

Ett 30-tal resor

En av männen berättar att han mest sålde till äldre människor. Den affären spred sig och han började få samtal från andra, som han inte kände. Mannen berättar att det var mamman som bestämde och satte priserna.
En annan av de åtalade berättar att resorna ner på kontinenten tar två till tre dagar. Han uppger vidare att ofta hyrdes en bil för att inte slita på den egna bilen.
Han uppger att han har varit i Tyskland upp till tolv gånger och sovit i bilarna.
När det gäller mamman fann tingsrätten att hon hade gjort sig skyldig till smuggling, minst 30 resor, under åtalad tid.
Vid varje resa ska hon tillsammans med de andra åtalade i en stor hyrbil ha tagit in: 50 liter sprit, 120 liter vin och 90 flak öl till Sverige, samt i en mindre bil: 30 liter sprit, 60 liter vin och 45 flak öl. Tingsrätten slår här med fast att så gott som hela mängden av ovanstående uppräkning har sålts vidare av familjens medlemmar.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons