Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen pekar på brister i behandlingen

Annons

Socialstyrelsen pekar på flera brister i behandlingen av en psykiskt sjuk patient. Patienten som hittades död hade haft uttalade dödstankar.

I samband med ett besök hos en kurator på en av länets mottagningar inom öppenvårdspsykiatrin hade patienten uttryckt dödstankar men kuratorn bedömde inte att det fanns en akut risk för självmord.

Sjuk i många år

Patienten hade varit psykiskt sjuk i många år och hade kontakt med öppenvården sedan en längre tid tillbaka. Periodvis mådde han bättre och fungerade bättre socialt. När han tog kontakt med kuratorn mådde han mycket sämre och hade också fått biverkningar av ett läkemedel.
Om han inte blev bättre skulle han komma på ett återbesök månaden efter hos den ansvarige läkaren. Patientens anhöriga ifrågasatte efter dödsfallet behandlingen och varför han inte blev inlagd när han mådde så dåligt.

brister i behandlingen

Socialstyrelsen fann en rad brister i behandlingen; patienten saknade vårdplan, inga skattningsskalor användes för att bedöma risken för självmord/depression, det fanns inte heller någon notering i patientjournalen från en konferens då patienten diskuterades.
Öppenvården har rättat till bristerna och det ser Socialstyrelsen positivt på.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons