Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS Alarm har sammanställt en rapport om räddningsinsatserna

Annons

En rad tursamma omständigheter bidrog till att den svåra bussolyckan i Dalarna i början av året trots allt inte fick så allvarliga följder som man först befarade.
Det framgår av en rapport om räddningsinsatsen i samband med olyckan som SOS Alarm nyligen har sammanställt.

Den 3 januari kl 11.26 fick SOS-centralen i Falun ett larm om att en rysk turistbuss med ett 60-tal passagerare varav många barn och en svensk linjebuss hade kolliderat i Gagnef.

Räddningsresurser

Tack vare ett nyutvecklat datasystem, som binder samman SOS Alarms 17 SOS-centraler i ett rikstäckande nätverk, kunde tre centraler i grannlänen omedelbart ta över alla ordinarie arbetsuppgifter från SOS-centralen i Falun.
Som därför helt kunde fokusera på att få fram räddningsresurser till olycksplatsen.
Mot bakgrund av olyckans omfattning blev räddningsarbetet massivt.
Förutom att det nya datasystemet bidrog till snabbt agerande fanns också en ambulans från Leksand av en ren tillfällighet i närheten av olycksplatsen.

18 ambulanser

Den ambulansen var framme redan inom en minut (!) och kunde börja hjälparbetet och rapportera läget.
Totalt 18 ambulanser dirigerades till platsen och närmare 20 passagerare fördes till akutsjukvård eller vårdcentral. Händelsen fick en framträdande plats i ryska, finska och norska media.

Fungerade väl

En uppföljning av händelsen har visat att samverkan mellan samhällets räddningsorganisationer i samband med bussolyckan i Gagnef fungerade väl samt att modern teknik kan ge effektiv hantering till stöd för drabbade i samband med olyckor.

Mer läsning

Annons