Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad bankman dirigerade kuppmännen * Långshyttebank för svår

/
  • Swedbank i Knivsta utsattes för två kuppförsök. Den enda bank kuppmännen klarade av att ta sig in i.Foto: Polisen
  • Vid pilen satt utrustningen med vilken banken skulle länsas på miljoner.
  • Kuppmännen visste exakt vad som behövdes för att genomföra kuppen. De var ytterst nära att lyckas.
  • Den mekaniska hjärnan med vilken kuppmännen tog över bankens datasystem.
  • Swedbank i Långshyttan blev för mycket för bedragarna. De tog sig helt enkelt inte in!

Annons

Möjligheternas yttersta gräns var 9000000000000 kronor. Nio biljoner! Första försöket omfattade troligen fem miljoner. Stoppat sekunder före utförandet av förbryllade banktjänstemän vid Swedbank i Knivsta.
För försök att genomföra denna rekordkupp åtalas nu åtta personer, en märklig blandning av företagare, missbrukare, gamla tjuvar - och en sparkad bankman från Borlänge.

Flera av tjänstemännen i Kista-banken hade reagerat över märkliga problem i slutet av augusti. Bordet gick plötsligt inte att höja och sänka. På morgonen den 31 augusti var ena skärmen svart. De började titta under bordet, fann några dosor de inte kände igen men nöjde sig med att få igång skärmen genom att sätta i en kontakt. Sen gick de och fikade.
Väl tillbaka vid arbetsplatsen reagerade mannen vid det krånglande bordet över att muspekaren fladdrade över skärmen. Han kallade på en kollega och de kunde se att en insättning av fem miljoner pågick.
Då ryckte de ur sladden.
Några hundra meter från banken bör tre män i en bil ha svurit ve och förbannelse över detta. Rycket stoppade dem från att ha gjort en av de största bankbedrägerierna någonsin. I sista sekunden!

Flera spår

För banken var det en chock att upptäcka vad som hänt. Hur sårbar banken var. Det som de bortryckta sladdarna hörde till var en utrustning för att fjärrstyra datorerna. Bara slumpen räddade banken från att plundras på miljoner.
Något som kuppmännen var väl medvetna om och som fick dem att fortsätta.
Den 18 december försökte de installera en ny, liknande utrustning i samma bank. Natten till den 28 januari for ett gäng till Långshyttan där de försökte bryta upp ett fönster och installera ännu en.
Motgångarna fortsatte.
I Knivsta föll en av de åtalade, en 34-årig företagare, när han flydde ur banklokalen. Det gick så illa att han bröt ett ben i foten. En av medbrottslingarna fick köra honom till akuten på Norrtälje sjukhus. Ett av bevisen mot dem. I Långshyttan stod fönsterkarmen emot.

Stoppade

Då var polisen ikapp dem. På Dalarövägen stoppades bilen tre av kuppmännen kört med till Borlänge och Långshyttan. I bilen hittades utrustning som skulle användas vid kuppen. Bland annat en handskriven instruktion om hur de skulle göra för att föra över pengar med bankens dator.
Den hade de fått i Borlänge, av den åtalade 23-åringen. Sparkad från Swedbank sen han mot säkerhetsrutinerna löst in falska checker för mångmiljonbelopp åt en kamrat.
23-åringen åtalas nu för samtliga brott och enligt åtalet har han via telefon instruerat medbrottslingarna om hur de skulle förfara med bankens datasystem. En nyckelperson i kuppen.
23-åringen nekar i huvudsak till anklagelserna men tvingas steg för steg medge kontakterna med övriga åtalade under kupperna.

Klumpigt

Bedrägerierna har varit oerhört nära att lyckas. I själva utförandet har också kuppmännen varit skickliga. Utrustning har fungerat perfekt. De har tagit sig in i Knivstabanken utan att upptäckas. Gruppen har varit väl sammansatt.
Ändå har de varit dömda att åka fast.
Gruppen dataexpert, 34-åringen, har lämnat DNA på utrustningen. Han bröt dessutom foten vid andra försöket. Vidare har han i artiklar på Internet skrutit om att han kan göra vad som hände vid kuppen. I första förhöret kan han inte avhålla sig från att skryta om att han världspatent på liknande utrustning. Telefontrafiken avslöjar samröret mellan dem.
Den äldste av dem, en gammal penningförfalskare, har dessutom redan före kuppen skurit för en gammal fängelsekamrat om vad han planerade. Kamraten fann planerna så osannolika att han inte trodde på dem.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons