Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickmyggan kan göra dig sjuk och knäckt

Annons

Upplever du mygg som ett problem under sommaren?
Glöm det. Vid nedre Dalälven kan man börja tala om riktiga problem.
- Vi har haft grymt mycket mygg ibland, det är hemskt, säger Birgitta Palm som bor i Jädersholmar i Avesta.

De flesta svenskar upplever mygg som en plåga under sommaren. Vanligast är att vi kommer i kontakt med skogsmyggan, Ochlerotatus communis.
Vid nedre Dalälven och ut mot Östersjön finns dock en annan sorts mygg som är mer aggressiv, stickmyggan eller Ochlerotatus sticticus på latin.
- Den sticker direkt och man får bölder av den, säger Birgitta Palm.
Hon och maken Nils flyttade till Jädersholmar från centrala Avesta 1987.
- Första åren var det hemskt här, alldeles svart med mygg, minns Birgitta.
Larver kan ligga i mellan 5-10 år innan de kläcks. Höga vattennivåer gör att de får den fukt och föda de behöver för att utvecklas till elaka aggressiva stickmyggor.
Sedan några år har stickmyggan bekämpats med ett biologiskt medel.
- Det är mycket bra, helikoptrar var här förra helgen och då känns det tryggare, säger Birgitta.

Knäckande

Värre är det några mil österut, vid "ökända" myggnästet Österfärnebo.
Ingrid Bergman bor på Ista-halvön, ett naturreservat där man tvistar om huruvida man ska tillåta biologisk bekämpning eller inte. Att miljödomstolen gett klartecken hjälper inte människorna som bor i området eftersom markägaren vägrar.
- Vi tvingas ta semester och åka till Norrland igen. Det går inte att vara hemma, det är fysiskt och psykiskt knäckande, säger Ingrid Bergman.

Blir sjuka

Ingrid har erfarenhet av människor som blivit sjuka av myggbett i hennes närhet.
- Vi hade en isländsk tjej, en utbytesstudent som bodde hos oss. Hennes ben såg ut som hon hade böldpest, hon fick feber och de tvingades behandla henne med cortison.
- Ann-Marie Bergström här i byn fick Ockelbosjukan. Det började med myggbett, som blev röda utslag 2002. På hälsocentralen trodde de först det var en allergisk reaktion men efter en vecka blev hon helt orkeslös. Hon fick sedan bekräftat att det var Ockebosjukan. Hon har besvär än i dag, sex år senare, berättar Ingrid.
Att skydda sig mot myggen i Österfärnebo är svårt.
- Alla medel man smetar på sig är bekämpningsmedel klass 3. Barn under 3 år får inte använda sig av medlen - å andra sidan kan de bli sjuka av myggbetten, konstaterar Ingrid Bergman.

BENGT PETTERSSON
023-475 57
bengt.pettersson@daladem.se

Fotnot: Ockelbosjukaorsakas av ett virus ofta från myggor, sjukdomen läker utan behandling, men patienterna kan ha kvarvarande ledbesvär under flera år.

Mer läsning

Annons